Az új trend: a 3 rétegű ablak

2018.04.15.

Az új trend: a 3 rétegű ablak

Egy ideje a nyílászáró gyártásával foglalkozó cégek új terméket dobtak a piacra. Az eddigi két réteg üveg helyett hármat építettek a keretbe. A cél a hatékonyabb hő- és hangszigetelés, mivel így a hangnak is több réteg üvegen kell áthatolnia, illetve a három réteg közé már két, egymástól független nemesgázréteg kerülhet, így a hőszigetelés terén is jelentős javulás tapasztalható.

De akkor mindenkinek el kell dobnia a régit, és szaladni kel a boltba? A boltban pedig mindenki mást fellökve, letámadni az első eladót, aki a cég galléros pólójában elénk kerül, és addig tárgyalni vele, míg arcunkon üdvözült mosollyal távozunk, tudván, hogy néhány héten belül minden szobánkban 3 rétegű ablak lesz? Természetesen erre semmi szükség nincs. Talán kicsit merész, de hozzunk egy párhuzamot a cukrászok világából. Hasonlítsuk össze az almás lepényt az almás krémessel!

Míg az almás lepény esetében a tölteléket két lap fogja össze, az almás krémesnél már 3 lapot kell sütnie a háziasszonynak, mivel az első lapra kerül a reszelt-dinsztelt alma, majd erre egy új lap, amire a vaníliás krémet kell rásimítani. A tetejére pedig ráteszik a harmadik lapot, így fejezve be a mesterművet. És akkor most érkezett el az idő, hogy feltegyük magunknak a kérdést: Van-e értelme levenni egy lapot az almás krémesről? Illetve, jobb lesz-e az almás pite, ha két réteg tölteléket rakunk bele, csak azért, hogy három lapot használhassunk fel hozzá? A válasz mindkét kérdésre nemleges.

Az almás krémesnél azért kell a középső lap, hogy a kétféle tölteléket elválassza egymástól, tartást adva ezzel a süteménynek, míg az almás lepény esetében a nagyszerűség az egyszerűségben rejlik. Mind a kettő úgy jó, ahogy van. Mindkettő a maga teljességében tökéletes, felesleges bármilyen módosítást, vélt tökéletesítést végezni, mivel azzal csak ronthatunk az eddigi jó összképen.

Tehát láthatjuk, hogy nem kell, hogy a 3 rétegű ablak az első helyre ugorjon a karácsonyi kívánságlistán, az eddigi kétrétegű ugyanolyan tökéletesen el fogja látni a feladatát ezután is, mint eddig. Kiknek érdemes akkor elgondolkozni az újfajta termékek beépítésén? – tehetnénk fel a kérdést, hiszen a termék a piacon van már egy ideje, és minden bizonnyal rábukkant már a célcsoport.

Azok használhatják ki a legjobban a 3 rétegű ablak előnyeit, akik már eleve nyílászárócserét terveztek, mégpedig úgy, hogy közben a házukat le is szigetelik, illetve a másik fő célcsoport az új házat építők csoportja, akiknek érdemes már az építkezés elején átgondolni, mennyire gazdaságos beépíteni az új típusú nyílászárót. Ez függ a felhasznált építőanyagoktól, a kivitelezés tökéletességétől, hiszen hiába a tökéletesen szigetelő műanyag ablak, ha a rossz kivitelezés miatt a hőhidaknál kiszökik a meleg, vagy a szigetelés elmaradása miatt az egész falfelületen pocsékolják az energiát.

Azonban, ha az épülő házat odafigyelve, a megfelelő korszerű anyagok felhasználásával egy pontos kivitelező szorgalmas brigádja építi, ideális a helyzet arra, hogy a falnyílásba 3 rétegű ablak legyen beépítve. Így ugyanis egy jól szigetelt házat lehet még energiatakarékosabbá tenni, melynek ékes példája a passzív ház. Az elmúlt évtizedekben az építőipar, építőanyag-gyártás nagyot lépett előre a régi szürke panelszintről. Ennek ékes bizonyítéka a 3 rétegű ablak.

Így már csupán a vevők pénztárcája és környezettudatos gondolkodása befolyásolja, milyen anyagot választ leendő háza építéséhez. Természetesen az lenne az ideális eset, ha mindenki a környezettudatosságot helyezné a pénztárca elé, de ez csak egy elképzelt világban működne, az átlagember számára a mai magyar valóság teljesen más. Azonban nálunk nem kell sokat költenie, ha a legjobbat szeretné. Győződjön meg róla saját szemével bemutatótermeinkben!

vissza