Hogyan válasszak műanyag ablakot?

 

Hogyan válasszunk műanyag ablakot?Műanyag ablak árajánlatkérése előtt olvassa el

Minél több információt ad meg igényeiről és az ablakcsere helyszínéről, annál pontosabb árajánlatot tudunk adni az Ön számára. Minden dolgot, ami fontos lehet az új ablakokkal kapcsolatban, kérjük írja le. Hová szeretné beépíteni az új nyílászárót? Új ház vagy felújítás? Ha ablakcserét kér, akkor ki kell e bontani a régi ablakot? Milyen kamraszámban gondolkodik? Milyen üvegezést szeretn? Kér e kőműves helyreállítási munkát? Milyen színű legyen az ablak? Hogyan nyíljon? Kér-e párkányt, redőnyt, szúnyoghálót? Hány darabot szeretne? Mekkorák a méretek? Ezt mindet vagy akár még több információt is tudnunk kell ahhoz, hogy pontos árajánlatot készíthessünk.

 

A következő információkat mindenképpen adja meg, ha műanyag ablak árajánlatot szeretne kérni:


 

műanyag ablakÚj házba vagy felújításhoz szeretne vásárolni?

Ez a kérdés azért merül fel, mert az új házba való kevesebb helyszíni munkával jár. Nem kell kibontani a régi ablakot, nem kell elszállítani a sittet, hamarabb el lehet végezni a munkát. Mivel egy új házban kevesebb a munka, a beépítés költsége is jelentősen kevesebb. Új házba mindenképpen három rétegű üveggel ellátott ablakot vásároljon. A háromrétegű üveg felára a műanyag nyílászáró árához képest már nem számottevő. Ha pedig a teljes költséget nézem - vagyis a nyílászárók, redőnyök, párkányok ára, valamint a beépítés munkadíja - még kevesebb arányaiban a felára. A három rétegű üveggel szerelt termékek szinte dupla olyan jól szigetelnek, mint a kétrétegűvel szerelt változatai

 

 

műanyag ablak felméréseMekkorák a műanyag ablakok méretei?

A legelején szeretném felhívni a figyelmét, hogy kollegáink az érdeklődőknek ingyen és bérmentve felmérik az ablakait! Nem jár semmilyen kötelezettséggel, ellenben egy forintara pontos árajánlatot fog kapni, arról nem is beszélve, hogy a kollegák a helyszínen rengeteg fontos információval és ötlettel is ellátják a műanyag nyílászárókkal és kiegészítőkkel kapcsolatban!

Online árajánlat kérésekor sokan attól félnek, hogy nem tudják a pontos méreteket megadni. Ettől azonban nem kell félniük, mert 10-20 centiméter pontossággal mindenki meg tudja adni a méreteket. Ez a plusz/mínusz 10-20 centi az árat különösebben nem befolyásolja. A következő módszerrel azonban szinte pontos méreteket tud nekünk megadni: mérje meg az ablak vízszintes és függőleges legnagyobb látható méretét. Nem az ablaküveg, hanem a teljes ablakkeret legmagasabb és legszélesebb pontját. Ezek a méretek már elegendőek egy kellően pontos árajánlathoz. Először mindig a szélességi, aztán pedig a magassági méret legyen leírva. Ez alapján helyes árat tudunk kalkulálni.

 


ablak színválasztékunkMilyen színű legyen?

Ennek a kérdésnek is legfőbbképpen anyagi vonzatai vannak. A legelterjedtebb az anyagában fehér PVC ablak, és az eladások túlnyomó része is fehér színben történik. A piacon ezen kívül kapható fóliázott és festett műanyag ablak is. Természetesen a fóliázásnak és a festésnek is megvan a maga felára. Körülbelül 30-40%-kal drágábbak a fehér változatnál. A fóliázott kivitel többféle fa hatású felülettel és különböző homogén színekben kapható. Ez a fólia az ablak külső, belső, vagy mindkét felületére is kérhető. A fólia természetesen UV álló, és az időjárás viszontagságainak ellenálló kialakítású. A fa hatású fóliák olyan valósághűek, hogy pár méter távolságból nehéz megmondani, hogy műanyag ablakot látunk, vagy igazi fa ablakot. Egy másik típusú felületkezelése a nyílászáróknak a festett felület. Ez a szivárvány bármelyik színében elérhető. Hátrányaként elmondható, hogy a mechanikus sérülések jobban meglátszanak rajta.

 

 

 

AblakfajtákHogyan nyíljon a műanyag ablak?

Itt nagyobb árbeli különbség a fix és az összes többi kivitel között van csupán. A fix ablak gyakorlatilag egy ablaktok szárny és vasalatok nélkülí, így az ára jóval kevesebb, mint a mozgatható szárnnyal rendelkező típusoké. A vásárláskor azonban talán a legfontosabb a nyitási funkciója, és nem pedig az ára. Nagyon fontos, hogy otthonunk mindegyik helyiségének a természetes szellőzése biztosítható legyen, illetve - főként emeletes házban - minden esetben belülről is könnyen lehessen takarítani. Ha esetleg csak bukó ablakban gondolkodna, szerintünk érdemes pár ezer forintot rászánni még plusszban, és akkor már nyitni is tudja majd, ami takarításkor nagy előny, mivel nem kell szétszedni a vasalatot egy takarítás miatt. Széles műanyag ablak vásárlásakor érdemes elgondolkodni, hogy ne válasszuk-e az ugyan drágább, de kétszárnyú kialakítást. Egy 150cm széles típus, ha egyszárnyú kivitelű, nagyon nagy sugarú körben nyílik, ami lehet, hogy a szoba bútorozásba is beleér, vagy túl sok helyet elvesz a szobából. Ha kétszárnyút választ, arról kell még döntenie, hogy váltószárnyas legyen vagy tokosztós. A legnagyobb különbség e két fajta között, hogy ha ki van nyitva mindkét szárnyuk, akkor a váltószárnyason teljes egészében szabad nyílás van, míg a tokosztóson középen egy függőleges tokrész van, amire a két ablakszárny rázáródik. Ez utóbbi egy kicsit szokatlanabb, és sokan csúnyábbnak is gondolják, viszont van előnye is. Merevebb a szerkezet, mindkét ablak szárny külön is mozgatható, és mindkét szárnya tudhat bukni. A látványos különbség csakis teljesen nyitott állapotban látszik. A két megoldás szinte egy árban elérhető.

 

 

 

milyen üveggel rendeljemMilyen üveggel rendeljem?

A műanyag ablakok az üvegezés területén óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúl egy évtizedben. Az üveg jóságát a hőátbocsátási tényező határozza meg. A jele a nagy U betű. Mértékegysége W/m2K. Minél kisebb ez a szám, annál jobban szigetel az ablaküveg, és így végső soron a megvásárolandó műanyag nyílászáró is. Az üvegek 4mm vastagok, közöttük pedig legtöbbször légmentesen lezárt nemesgáz található. Régen sima levegőt használtak, manapság különféle nemesgázokat alkalmaznak a jobb szigetelés érdekében. A hőátbocsátási tényezők a következő képen alakulnak a különféle kialakításokban:

4-16-4 kétrétegű hőszigetelt üveg levegővel légmentesen töltve U=2,8 W/m2K

4-16-4 kétrétegű hőszigetelt üveg levegővel légmentesen töltve Low-e üveggel U=1,4 W/m2K

4-16-4 kétrétegű hőszigetelt üveg nemes gázzal légmentesen töltve Low-e üveggel U=1,1 W/m2K

4-12-4-12-4 háromrétegű hőszigetelt üveg nemes gázzal légmentesen töltve Low-e üveggel  U=0,6W/m2K

4-12-4-12-4 háromrétegű hőszigetelt üveg nemes gázzal légmentesen töltve, Low-e üveggel U=0,5 W/m2K  (műanyag sorolóval)

10 évvel ezelőtt a legelső üveg volt az elterjedt (U=2,8 W/m2K), ma már a harmadik típus (U=1,1 W/m2K) az alapkivitel. Szinte háromszor jobban szigetel a mai alap kétrétegű üvegezés, mint a tíz évvel ezelőtt kapható.

Ezért azt szoktuk tanácsolni, hogy lehetőség szerint a lehető legjobb üvegezést válassza új műanyag ablakába. Mert ahogy látja, tíz év alatt az akkor jónak mondott üvegezés mai szemmel nézve már régen elavult. Ezek a nyílászárók pedig sokkal több időre vannak tervezve, és sokkal továbbb is működnek, mint röpke 10 év.ablakok kamraszámaA kamraszám

A piacon léteznek 3,4,5,6,7,8,9 kamrás kivitelű nyílászárók, sőt léteznek tömör profilok, amikor nincs kamra és ezzel együtt légrés, csak a tömör (és általában újrahasznosított PVC) ablakprofil. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi féle minőségű szárnyprofil létezne. Kezdetben voltak a 3 kamrás műanyag ablakok. Ezeknek a beépítési mélysége (másnéven tokvastagsága) 50 és 60 mm között mozgott. Ezeket követték a 4-5-6 kamrás ablakprofilok. Azonban a kamrák számának növekedése csak akkor ér valamit, ha vele együtt a beépítési mélység is nő,különben nyugodtan mondhatjuk, hogy csak vevőbolondítás. Minél több a kamra, annál jobb az ablak - gondolja a kedves tájékozatlan vevő. Ami igaz is, feltéve, ha a szerkezet vastagságában is megjelenik a fejlődés. A következő lépés a 7-8-9 kamrás változatok megjelenése volt. Ezeknek a szerkezeti vastagsága 80-100 mm között van, így a ma egyre jobban elterjedőben lévő passzív házakon is megállják a helyüket. Jellemzően 3 rétegű hőszigetelt üvegezéssel készülnek. Ha valaki panel lakásban cserél ablakot, neki felesleges a 7-8-9 kamrás változatok közzül vásárolnia, ugyanis a panel épület falai nem szigetelnek úgy, mint egy passzív ház falai. Azonban, ha valaki egy jól szigetelt házat épít, neki nem szabad a 7-8-9 kamrás profilokon kívül másban gondolkodnia, természetesen szigorúan 3 rétegű, nemesgázzal töltött üveggel.

 

 

 

hány darabot szeretneHány darab műanyag ablakot szeretne?

Az árajánlatkérésekben lehetőleg adja meg az összes ablak méretét. Ha nem is tudja miliméter pontosan a méretet, a darabszámot minden féleképen adja meg. Ne csak 1 nyílászáró árát kérje, és abból négyzetméter vagy bármi más hibás számítási móddal otthon meghatározni a többi árát, mert biztosan nem lesz jó a végeredmény. A darabszámra azért is szükségünk van, mert több darab ablak vásárlása esetén jobb árat - estleges nagyobb kedvezményt is - tudunk adni, mint ha valaki csak egy ablakot szeretne vásárolni. Ezért kérjük mindenképpen adja meg, mennyi terméket szeretne vásárolni, még akkor is, ha a méretekkel nincs pontosan tisztában.

 

 


hol szeretné beépíttetniHol szeretné beépíttetni?

Az új műanyag nyílászárók beépítését többnyire a megrendelő nálunk rendeli meg. Ez azért is jó döntés mert egy kézben van az egész megrendelés az ablakvásárlástól a beépítésig. Nincs egymásra mutogatás, ha esetlegesen bármilyen probléma adódna. A beépítés díjának pontos meghatározásához azonban tudnunk kell, hogy hová kell kiszállítanunk és beépítenünk az ablakokat, honnan kell elszállítanunk a sittet. Ezenkívül segítség számunkra, ha meghatározzák a beépítés módját: ablakcsere vagy új beépítés, tégla vagy panel épület.

 

 

 

szúnyogháló, redőny, párkányKér e kiegészítőket?(szúnyogháló, redőny, párkány) 

Ahhoz, hogy pontos képet kapjon, fontos a kiegészítőkre is gondolni., ugyan is ezek sem járnak ingyen a műanyag ablakhoz. Gondolja végig és jelezze, hogy mire lehet szüksége. Párkány szinte mindenkinek kell, a szúnyogháló jól jön tavasztól-őszig a rovarok ellen. Szúnyoghálóból fixet szeretne, vagy olyat amit fel lehet húzni? Redőnyből műanyagot vagy alumíniumot? Kell-e szellőztető berendezés a páraveszélyesebb helyiségekbe? Van e nyílt égésterű gázkazán vagy kályha, amihez szintén ajánlott a szellőztető beépítése? Ezeket gondolja végig és nyugodtan kérjen ezkre is árajánlatot. Amit kérdez, azt még nem kell kötelezően meg is vásárolnia.:-)

 

 

 

kőműves javító munkaKér e kőműves javító munkát?

Az ablakcsere a panel lakás kivételével mindig bontással jár. Kollegáink a régi ablakot roncsolással szedik a helyéről ami során természetes, hogy a falnyílás kisebb mértékben megsérül (erről képeket az ablakcsere menüpontban láthat). A sérülést természetesen próbáljuk a minimálisra csökkenteni, de legtöbbször elkerülhetetlen. Ami viszont jó hír, hogy az ablak kibontását egy irányban végezzük, úgyhogy nagy valószínűséggel (az esetek 90-95%-ában) a külső homlokzat nem, vagy csak nagyon kicsi mértékben sérül. A belső falfelületet, és az új ablak környékét viszont minden esetben körbe kell javítani. A körbejavítás történhet habarccsal vagy gipszkartonozással. Beépítő kollégáink a falnyílás körbejavítását is vállalják. Ha nem saját maga kívánja a javítást elvégezni, kérjen árajánlatot a belső kőműves javító munkákra is.

 

 

 

hogyan hasonlítsa össze az árajánlatokatHogy hasonlítsa össze az árajánlatokat, vagyis almát az almával…

Először is nagyon fontos, hogy mindenhova ugyan azt az árajánlatkérést küldje el. Ne fogadjon el olyan árajánlatot amiben nem szerepen tételesen minden munkanem, illetne minden nyílászáró és kiegészítő amire szüksége van. A műanyag ablakoknak, erkélyajtóknak, bejárati ajtóknak, redőnyöknek külön-külön legyen megadva az ára. A bontás-beépítés árát ne várja el, hogy tételenként megadja bárki is, viszont a többi tételhez ragaszkodjon. Kérje, hogy a profil és az üveg típusa is legyen megadva. Ne fogadjon el tételesen nem lebontott, pár soros árajánlatokat. Sok oka van annak, hogy tételesen láthassa az árakat, többek között, ha nem kér valamit, akkor ne az eladó határozza meg, hogy akkor mennyivel kell kevesebbet fizetnie, hanem ez tűnjön ki már az árajánlatból vagy szerződésből is. Felsorolhatnánkk még itt sok minden más okot is, de nem akarunk senkiről látatlanan rosszat feltételezni. A LÉNYEG, hogy ragaszkodjon mindig a tételes árajánlathoz, és ha valami nem világos benne az Ön számára, ne habozzon kérdezni!

 

 


ablakok, szolgáltatásokMilyen ablakok és szolgáltatások találhatóak a piacon ?

Mielőtt belevágna az árajánlat kérésbe ismerkedjen meg a piacon található ablakokkal és a hozzájuk tartozó szolgáltatásokkal. Ajánlott olyan kereskedőtől vásárolni, aki be is építi azt. Ez mindenképpen előny. Az is előny, ha mindent meg tud vásárolni egy helyen, legyen az párkány, redőny, szúnyogháló, reluxa, roló stb. Nézze meg a kiszemelt cégek referencia képeit. esetleg a képekkel illusztrált munkafolyamatait. Több cég is különböző leírásokkal, kérdés-válaszokkal sok olyan információt oszt meg, amiket érdemes elolvasni a vásárlás előtt. Ön például most épp egy ilyet olvas. Az oldalunkat böngészve további fontos információkat találhat, amelyek segíthetnek a döntésében.

 


ki építse beKivel építtessük be?

A beépítés nem lebecsülendő feladat, igenis szaktudás és gyakorlat szükséges ahoz, hogy jól legyen elvégezve a munka. Egy kiváló ablak használatát is megkeserítheti, ha az rosszul van beépítve a helyére, és emiatt nem működik tökéletesen. Ennek az orvosolását csak egy kibontással és új beépítéssel lehet megoldani, reménykedve abban, hogy a rossz beállítás nem okozott maradandó károsodást az ablakon. Ezért szerintünk az a legjobb, ha a gyártó vagy kereskedő szakemberei szerelik be az ablakot. Mivel ők minden nap ezt csinálják, a kisujjukban van az egész. Ami még nagyon fontos, hogy a műanyag nyílászáró útja végig van követve, egy kézben van minden, nem alakulhat ki egymásra mutogatás ha bármilyen probléma merülne fel.

 

 

ki vegye átKi vegye át a beépített ablakokat?

Maga a megrendelő! Nagyon fontos, hogy maga a megrendelő az ablakok beépítése után, míg a beépítő kollégák is a helyszínen vannak, mindent nézzen át alaposan. Próbálja ki az összes műanyag ablakot vagy ajtót. Próbálja ki az összes nyitási funkciót. Nézze meg, hogy amiket megrendelt és kifizetett, azok hiánytalanul a helyükre kerültek. Nézze meg, hogy vannak e sérülések az üvegen, a profilon, estleg nem hiányzik-e valami, mert ezt utólag jelezve már nehezen bizonyítható, hogy leszállításkor is sérült volt. Lehetőség szerint ezt ne bízza másra, próbáljon időt szakítani arra a pár percre amikor átveszi az ablakbeépítést. Ha valami problémát talál, azt azonnal jelezze a beépítő kollegáknak, mert akkor a helyszínen megpróbálják lehetőség szerint azonnal korrigálni.

 

Árajánlatot kérek                         Ingyenes felmérést kérek

 

Ha kérdése maradt, teljes kínálatunkat megtekintheti és kipróbálhatja bemutatótermeinkben:

4028 Debrecen, Laktanya utca 8. Telefon: +36 52 537 158, mobil: +36 30 278 8844

1135 Budapest, Tatai utca 50. Telefon: +36 30 321 3901