Műanyag ablak beépítési mélysége

2015.04.22.

Műanyag ablak beépítési mélysége

De mi is ez a beépítési mélység?
Ez a műanyag nyílászárók tokjának a szélességi, vastagsági mérete. Egy öt légkamrás ablakprofil beépített mélysége minimum 68-70 mm. A kamrák számának növekedése (egy márkán belül általában) egyenesen arányos a beépítési mélység értékének gyarapodásával.

A kamraszám és a beépítési mélység

A beépítési mélység és a kamraszám nem egységesen változik. Nincs összefüggés köztük, maximum egy termékcsaládon belül. Sok cég a nagy kamraszámmal „szédíti a kedves érdeklődőt”, de arról nem beszél, hogy a műanyag ablak beépítési mélysége nem több 68-70mm-nél. Ezért nagyon fontos, hogy ne hagyja magát felültetni. Ne csak  a kamraszámot vizsgálja egy terméknél hanem a beépítési mélységet is.

A műanyag ablak profil vastagsága

A műanyag nyílászárók kiválasztásánál különböző szempontokat kell figyelembe vennünk. A műanyag ablak profil falvastagság tekintetében a műanyag ablakokat különböző kategóriákba soroljuk. A legjobb, úgynevezett A kategóriás nyílászáróknál a főfalak vastagsága minimum 3 mm, de inkább ennél vastagabb.

Gumi tömítés

Fontos még az ablakprofil tömítettsége, gumizáródása is, megkülönböztetünk, kettő vagy három tömítéssel felszerelt rendszereket. A második a hőszigetelés szempontjából jobb tulajdonságokkal rendelkezik, ugyan is van egy úgynevezett közép záródása is. Magyarán kettő helyett három gumi van elhelyezve a szerkezetben. A három gumi pedig természetesen jobban ellenáll a szélnek és a hőmérsékletingadozásnak.

Üvegezés

A beépítési mélység mellett, ami még nagyon fontos egy nyílászáró beszerelésekor, azaz üvegezés. Kettő és három lágy réteggel ellátott, argon gázzal töltött nyílászárók közül választhatunk. Ez utóbbi hő technikai szempontból sokkal jobb, főként nagyobb méretű nyílászárók beépítésekor vehető észre.

Összegezve:

A beépítési mélység egy fontos, de nem az egyetlen paramétere a műanyag ablaknak. A beépítési mélységen kívül figyeljen a profil vastagságra, az üvegre, a gumi záródások számára és esetleg a kamra számokra. Ezen kívül a profil típusára és az összeszerelő gyár technikai felszereltségére is. 

vissza