Régi ablakaink javítása: gondok, akadályok

2013.08.30.

Régi ablakaink javítása: gondok, akadályok

Akik a műanyag ablak megvásárlásától idegenkednek, és a régi ablak javíttatása mellett döntenek, kálváriák egész soráról számolnak be. Először is hosszas keresés után találják meg azt a mestert, akiben megbíznak, és aki valóban érti a szakmáját. Az igényes munkának ára van.

A lelkiismeretesen kikalkulált javíttatási, felújítási költség a régi ablakra jelentős, de azért nem éri el a műanyag ablakra történő csere árát. A munka elkezdése után hamar kiderül, mennyire elhasználódott a régi ablak faanyaga. Már az elején kijelenti a mester, hogy nem tud garanciát vállalni a tartósságot illetően, mivel a faszerkezet kötései gyengék. A műanyag ablakkal ellentétben hiába a gondos karbantartás (festegetés), az évek múlásával ez tovább romlik.

 

Szembe kell nézni azzal a kellemetlenséggel is, amit az elkopott zárszerkezet okoz. Műanyag ablak esetében nem létezik ilyen gond. A megfelelő típusú zárakat igen körülményes beszerezni. Vagy már rég nem gyártják, vagy éppen hiányzik a kereskedelmi forgalomból. Szomorúan mesélik a kedves megrendelők, hogy még akkor sem kapnak garanciát a pontos zárásra, ha a zárszerkezetet egyébként durva bontással meg tudják menteni. A pontosan záró műanyag ablak használatánál ez a probléma ismeretlen. Ugyanis, ha rés marad az ablak szárnya és az ablak tokja között, esetenként kellemetlen huzat rontja a jó közérzetünket, és hőérzetünket. A javítás során ezeknek a régi zárszerkezeteknek igen sok fajtájával találkozunk. Három ponton csak a kétszárnyú ablakok zárnak, elég gyenge minőségben. Két helyen zárnak a nagy felületű, egyszárnyú ablakok. A kisebb méretű ablakok egy elfordítható nyelvű zárral vannak felszerelve. Ezek rendszerint alaposan elkoptak az idő során.

 

Az üvegezés kérdése is igen problematikus.

A  műanyag ablak kiváló üvegszerkezetétől messze elmarad a régi ablakok üvegezési megoldása. A mai 4mm vastag üvegezéshez képest a régi ablakokon 3,2 mm vastag üveget használtak. Ez még annyira nem is nagy különbség. Az igazi különbség a hőszigetelt üveg és a hagyományos üvegezés között van. A legrosszabb 4-16-4 es hőszigetelt üveg hő átbocsátási tényezője U=2,8W/m2K is sokkal jobb a régi duplaszárnyú ablakok hőszigetelési értékétől. De ezeket már ma sem használják. A ma kapható leggyengébb 4-16-4 es üveg U értéke 1,1W/m2K. Itt a két üvegréteg között nemes gáz van légmentesen bezárva. Tehát hő technikailag minimum 3szor 4 szer jobban szigetelnek a műanyag ablakok a régi felújított ablakoknál. A műanyag ablakok jó záródása magával hozza az ablakok jó hangszigetelését is. Aki régi fa ablakát új műanyag ablakra cseréli észre fogja venni, hogy sokkal csendesebb a lakás. A régi ablakokat esetleg egy új üvegcserével lehet „tuningolni, ami viszont nem kis pénz.

vissza