Mi az a vasalat? Milyen vasalata van az ablaknak?

2015.05.18.

Mi az a vasalat? Milyen vasalata van az ablaknak?

Vasalatnak az ablak tokjának és annak a szárnyának működését biztosító acél szerelvények összességét nevezzük, melyek a szárnyra és a tok ezen fogadására kialakított helyein találhatóak. Ide tartoznak a különféle zárak, különböző pántok és zsanérok és a mozgatást segítő karmok és hornyok is.


A vasalatokról kicsit bővebben

A vasalatokkal mozgatjuk a nyílászárókat, tulajdonképpen ezek teszik lehetővé a mechanikus mozgást (nyitás, buktatás, zárás) és biztosítják a megfelelő záródást. Következésképpen, ha a vasalattal probléma támad, a nyílászáró sem funkcionál megfelelően. Különböző fajtái ismertek, ugyanis a különféle nyílászáró típusokhoz igazítják őket: beszélhetünk nyíló, bukó, bukó-nyíló vasalatról (mely igen gyakori), toló-bukó, emelő-toló vasaltatokról egyaránt.

Mindenképpen ajánlott kimagasló minőségű vasalatokat használni, mert az összes súly ezekre nehezedik, ezért stabilnak kell lennie. A vasalatok teszik lehetővé, hogy a nyílászáróaink nyíljanak és záródjanak, és mindezt hibátlanul. Egy 150x150-es műanyag nyílászáró esetében csak a két réteg üveg súlya 56 kg, egy három rétegű üveggel szerelt műanyag ablakban ez a súly kb. 85 kg. Erre még rárakódik a tok és a szárny szárny súlya. A vasalatnak pedig olyan erősnek kell lennie, hogy mindezt képes legyen megtartani. Ez a biztonság szempontjából kiemelkedően fontos, ugyanis a helytelenül rögzített vasalati elemek, a nem megfelelő rögzítés a nyílászáró nem megfelelő mozgását eredményezheti.  Ami hosszú távon nem szerencsés, sok sok bosszút okozva, (Mikor pl. télen érezzük, hogy jön be a hideg levegő valahol pedig a nyílászáró csukott állapotban van.)

Hibás működés gátló és a résszellőző funkció

A mai modern vasalatok már hibásműködtetés-gátlóval és résszellőző funkcióval kerülnek forgalomba. A hibásműködtetés-gátló funkciója, hogy megakadályozza, hogy a szárny egyszerre nyitott és bukott állapotban legyen. Mivel ebben az esetben csak 1 ponton van rögzítve az ablak, tehát leesne a helyéről. Ma már ez nem megengedett, de régebben még nam volt tartozéka ez a funkció a bukó nyíló termékeknek. Ezzel rengeteg balesetet idézve elő.

A résszellőztető funkció pedig – értelemszerűen- az optimális szellőztetésért felelős, mely ezt akkor is lehetővé teszi bizonyos mértékben, amikor az ablak be van zárva. Ennek a nagy előnye az, hogy mivel ma már olyannyira jól szigetelnek a műanyag nyílászárók, hogy nincs semmi légcsere a helységekben ez a funkció a légmozgást részben megoldja. 

vissza