• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

A légkamrák száma

2015.05.09.

A légkamrák száma

A műanyag nyílászárók szárnya és tokja kamrákra, egész pontosan ún. légkamrákra van osztva. Fontos kiemelni, hogy légkamrákkal csak műanyag nyílászárók esetében találkozunk. A tok és a szárny régen 3 vagy 4, manapság már 5, 6, 7 vagy 8 kamrára van osztva. Nehéz lehet eldönteni, hogy melyik kamraszámú terméket válassza. Cikkünkkel segítünk dönteni.

Mit is kell tudni a műanyag ablak kamráiról?

Vannak két légkamrás ablakok is, de ezek már korszerűtlennek számítanak, akárcsak a háromkamrásak. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hány kamrás típus lenne számunkra a legjobb választás, tudnunk kell, hogy mi is a légkamrák szerepe. A kamrák hő- és hangszigetelésre szolgálnak, illetve ezek garantálják az ablak stabilitását. A számuk azt határozza meg, hogy az elszeparált tereket a profilban hány légréteg válassza el egymástól. Minél nagyobb a kamraszám, annál jobb a szigetelés. De ez csak nagyon kicsi mértékben kimutatható. Ugyan azon szélességű profil 5 vagy 6 kamrás kialakítással nagyjából ugyan akkora hőszigetelési képességgel bír. A kamrák számának emelkedése viszont általában a tok és a szárnyszerkezet szélességét is növeli. Illetve, ha emeljük a kamrák számát, arányosan növekedik a beépítési mélység is, ami az ablakprofil vastagságát jelenti. Érdemes végiggondolni, hogy hová, hány kamrás ablakot szeretnénk beszereltetni. A legfontosabb, hogy ugyan akkora beépítési mélység esetén mindegy, hogy mennyi a kamraszám. Egyel több vagy kevesebb, sokkal fontosabb, hogy nagy falvastagságú profilból készüljön, lehetőleg nyugateurópai gyártótól.

A legelterjedtebb és legnépszerűbb napjainkban az 5 és 6 légkamrás profil. Az 5 kamrás ablakok a legkeresettebbek, ezek teljesen megfelelnek az átlag lakosság igényeinek, az egyik leggyakoribb párosítás a típusok között az 5 légkamrás ablak-70 mm-es falvastagsággal.


A kamrák számával való megtévesztés

Fontos felhívni a figyelmet: Ne hagyja magát befolyásolni azzal, hogy „Ez a profil 8 kamrás és 5 kamrás árában adjuk” . Kérdezze meg a beépítési mélységet, a profil márkáját, a profil falvastagságát, az összeszerelő gyár nevét. Mert ezek sokkal fontosabb kérdések. Egyáltalán nem biztos, hogy egy nagyobb kamraszámmal rendelkező műanyag ablak jobb mint az egy vagy két kamrával kevesebbet tartalmazó. Az öt kamrával rendelkező már igen modernnek és praktikusnak számít, nem biztos, hogy szüksége van a hét vagy nyolc kamrás változatra.

Ne csak a kamrák száma alapján döntsön, nézze meg a szerkezet többi paraméterét is, és konzultáljon egy Ön számára megbízható szakemberrel.

vissza