Semmi sem tökéletes, (szinte) csak a műanyag ablakok

2018.04.01.

Semmi sem tökéletes, (szinte) csak a műanyag ablakok

Manapság, akinek nyílászáróra van szüksége, egyből rátalál a műanyagra. Ez a rendkívül sokszínű anyag könnyedén uralja a piacot, ami nem meglepő. Bár vannak, akik még mindig szkeptikusak, egyre nő azok száma, akik ezzel küzdenek az időjárás viszontagságai ellen lakásukban. Ma megpróbáljuk eloszlatni a kételyeket, és megmutatni, mi is az oka a műanyag ablakok térnyerésének.

Tulajdonképpen egy szóban összefoglalható a témánk: szigetelés. A műanyag ablakok ebben egyenesen kifogástalanok. Ezt sok mindennek köszönhetik. Az utóbbi több mint 50 évben hatalmas előrelépést jelentettek ezen a téren, hála a technológiai fejlődésnek. Ez különösen fontos, hisz óriási mértékben megugrik így a fűtés hatékonysága, és emiatt a környezetünket is megkíméljük. Egyaránt hasznos ez azoknak, akik spórolni akarnak, és azoknak, akik próbálnak odafigyelni élőhelyünk védelmére.

Na de miben is rejlik ez a sok jó tulajdonság? Tekintve, hogy a műanyag bármilyen formába önthető, és alapból nem rendelkezik vezető képességekkel, jelentősen csökkenti a szükséges fémalkatrészek számát és ezáltal az azokból származó hőhidat. A fémmerevítés természetesen továbbra is fontos marad, hogy fizikai stabilitását növeljük. Az évek során egyre precízebben kialakított légkamrák is hasonló feladatot látnak el: elvezetik a kintről beáramló levegőt, hogy minél kevesebb jusson be.

Ezek száma is egyre csak növekedett, ma már 5, 6, vagy akár 7 fölötti kamráról is beszélhetünk. A dupla és tripla réteg üveg szintén remek védelmet biztosít. Az ezek közti rést még nemesgázzal is feltöltik - ami általában Argon vagy Krypton - amely egyáltalán nem veszi át a levegőből származó hőt. Ennek a sok újításnak köszönhetően ma már nem ritka az U:0,7-es hőátbocsátási tényező sem ezen termékek esetén, ami szinte tökéletesnek számít.

Meg kell említeni az alternatívát is, a fát. Természetesen a fa is meglehetősen rossz vezetőnek számít, de nehezebb tökéletesen megformálni, és az ára is egekbe száll, ha ki akarunk tartani a jó minőség mellett. A minőség márpedig igen fontos tényező, hisz ezeknél nagy veszélyt jelent az elvetemedés, aminek hála nem is záródik rendesen, ez pedig teljes mértékben kizárja a hideg kívül tartását. Ettől függetlenül rengeteg olcsó darabot találunk ebben a formában, de ezek a legritkább esetben érik meg hosszú távon. Ott van még a lakkozás szükségessége is, amit meg kell ismételnünk néha, míg ezzel szemben a műanyag ablakok szinte egyáltalán nem igényelnek karbantartást.

Persze a modern műanyag ablakok is eresztenek be némi levegőt, de legfőképpen akkor, ha nyitva tartjuk őket. A szoba szellőztetése igen fontos ilyen mértékű szigetelés mellett, hogy ne jelenjen meg penész a falakon. Ezt a megszokott módokon, bukó, nyíló és résnyíló beállításokkal érhetjük el. Léteznek ugyanakkor mások is, mint például az amerikai stílusú felfelé tolható darabok, amiket inkább kisebb helységekbe, helytakarékosság miatt ajánlunk. A toló rendszer egyébként szintén elérhető, de főleg erkély-, és teraszajtók esetén praktikusak.

A műanyag ablakok szinte tökéletes szigetelést kínálnak, és így nincs ezeknél jobb nyílászáró jelenleg a piacon. Egyben költséghatékony, praktikus és környezetkímélő. Bármilyen méretben és formában megtalálhatja nálunk, amennyiben emellett dönt. Keressen minket elérhetőségeinken, és igényelje ingyenes előzetes felmérésünket, ami után pontos árat tudunk mondani önnek. Szakértőink további részletekkel szolgálnak önnek, hogy biztosra mehessen.

vissza