• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Passzív ház ablak ár

2018.02.25.

Passzív ház ablak ár

A 21. században, amikor a környezetvédelmi előírások és ezzel összhangban az építkezési előírások folyamatosan szigorodnak, az egész világon egyre nagyobb figyelem fordul a megújuló energia irányába. Természetesen vannak olyan országok, ahol az éghajlatnak vagy a gazdasági helyzetnek köszönhetően nem sok tennivaló akad, akár az építkezést, akár az energiával való takarékoskodást, vagy éppen pazarlást vesszük górcső alá.

Ilyen extrém példa lehet esetleg az afrikai forróságban épült kis sárkunyhók, vagy a sivatag oázisaiban található vászonsátrak. Itt nem nagyon kell foglalkozni a fűtésszámlával, a természet bőven megoldja a fűtést. Ellenpéldaként a sarkvidékek igluit lehet felhozni, na, nem azért, mert ott bevezették a vezetékes gázt, hanem mert itt a hideg ellen kell védekezni az ott élőknek, úgy, hogy tüzelőanyag nem terem minden sarkon.

Amennyiben visszatérünk az átlagos éghajlatra, és számba vesszük a modernizációs lehetőségeket az építőiparban, akkor gyorsan eljutunk a passzív házhoz. Az ilyen technológiával épült ház esetén a lakás energiaellátását a közművektől függetlenül látják el. S így nagyon fontos szerepet kapnak az építkezés során felhasznált anyagok, mivel az a cél, hogy a házba bekerült energia minél nagyobb százalékban használódjon fel, és a lehető legkisebb legyen a veszteség. Emiatt az ilyen házakba nagy valószínűséggel a legkorszerűbb műanyag ablak kerül beépítésre, s a passzív ház ablak ár egy fontos tényező lehet már a tervezőasztalon is.

Nem lenne meglepő, ha az energia-megtakarítás miatt a szabványmérettől eltérő méretű nyílászárókat építenének be a modern házakba, s ez egy újabb befolyásoló tényező lehet a passzív ház ablak ár alakulásában. A napos oldalra nagy üvegfelület kerülhet, hogy átengedje a fényt és a hőt, míg a másik oldalon kis üvegfelülettel lehet operálni a minél kisebb veszteség érdekében.

Mivel az új technológia még viszonylag gyermekcipőben jár, ezért nagy következtetéseket még korai lenne levonni, az azonban biztos, hogy a passzív ház ablak ár is követni fogja a piacon kialakuló állapotokat, hogy mindenki kihasználhassa az energiatakarékos életmódot.

vissza