Műanyag ablak profilok

2013.09.17.

Műanyag ablak profilok

Magyarországon meglehetősen sokféle műanyag ablak profil értékesítése folyik. Vannak, akik az árak alacsonyan tartása miatt a külföldről importált minőségileg kifogásolható műanyag nyílászárókat forgalmaznak. Ők a garanciális problémákat nehezen tudják kezelni és a szállítási határidők sem mindig pontosak.

Míg mások ( közte a mi cégünk is) hazai gyártók, hazai terméke mellett teszik le a voksunkat. A hazai gyártók pár százalékkal a lengyel, török és kínai gyártók árai felett vannak. De pontosan szállítanak és a garanciális javításokat azonnal elvégzik. A kifogástalan műanyag ablak profil ismérvei a kiváló hőszigetelés, a megfelelő vízelvezetés és a tökéletes záródás.

Elsődleges szempont, amikor műanyag ablak vásárlás mellett döntünk, hogy a terméknek a szigetelés szempontjából fontos hőátbocsátási tényezők adataival legyünk tisztában. Ezt a légkamrák számának megadásával kell kezdeni. Még régebben elfogadott volt, sőt jónak volt mondható a 3 kamrás műanyag ablak profil. Ez mára odáig fejlődött, hogy előírás lett a minimum 5 levegőkamrás profil a műanyag ablak gyártása során. Ezen műanyag nyílászárók üvegezésének hő átbocsátási tényezője Ug= 1,0 W/m2K. Műanyag ablaknál külön kell vizsgálnunk a teljes szerkezetre Uw illetve csak az üvegre Ug vetített hő átbocsátási tényező értékét. A megadott értékek minél kisebbek annál magasabb a hőszigetelési eredmény. Ne tévesszen meg senkit sem az üveg Ug értéke! Ez a szám csak az üvegre vonatkozik, a műanyag ablak egész szerkezetre vonatkozó értéke közelebb jár a valósághoz (Uw). Ugyan is ez a teljes műanyag ablak szerkezet hő átbocsátási tényezője. Ez mutatja meg, hogy a teljes műanyag ablak szerkezetünk hogy áll ellen a hő mozgásának.

A következő szempont, amit a műanyag ablak vizsgálatánál meg kell néznünk a beépítési mélység. Ez is gyártó függő, de általában 60-80 mm közötti értéket képvisel. Nagyobb méretű műanyag ablak igény esetén szoktunk szélesített tokot javasolni a stabilitás érdekében.

Fontos, hogy a műanyag ablak profil kialakítása során megoldott legyen a vízelvezetés, hisz mint külső esőzések, mint belső párásodás lehetősége fennáll. A műanyag nyílászárók sík felületű profiljainál a vízelvezető élek szöge 15-20 fok.

A műanyag ablak szerkezeti felépítését tekintve általában 24-38 mm vastag hőszigetelt üveg befogadására van kialakítva. Az üveget az ablakkertbe üvegszegőlécek segítségével rögzítjük körbefutó szigetelő gumitömítés alkalmazásával. A műanyag ablak biztonsági vasalata több ponton rögzíti az ablakszárnyat, biztosítva a tökéletes záródást. Ez által kiiktatva az ablakon keresztül történő betörés lehetőségét. A szárny és a keret kifogástalan szigeteléséért két körbefutó ún. ütközőtömítés szavatolja. Műanyag ablak profiljaink közül rendelhető középtömítéses profil is amelyek optimális ellenálló képességgel bírnak a változatos környezeti hatások ellen. 

vissza