Műanyag ablak - ha fontos a jó szigetelés!

2017.05.07.

Műanyag ablak - ha fontos a jó szigetelés!

Ha spórolni szeretnénk a fűtésen, az egyik legjobb megoldás erre, ha kicseréljük a ház nyílászáróit. Napjainkban többféle megoldás is megtalálható a piacon, azonban a legjobb ezek közül, amely árban és minőségben is elérhető, az a műanyag ablak.

Hőszigetelés szempontjából nehéz ennél jobbat választani. A műanyag nem képez hőhidat, mint az alumínium, és sokkal jobban tartja a meleget, mint a fa. A kamrás megoldásnak köszönhetően a tok kiveszi a részét a szigetelésből, ahogyan az üveglapok közé zárt nemesgáz is.

Ha a megfelelő nyílászáró kiválasztására kerül a sor, sokakban felmerül az a kérdés, hogy a műanyag vajon veszít-e idővel a színéből? A válasz szerencsére az, hogy nem. Évekkel ezelőtt még előfordult, azonban manapság már UV-álló anyagból készülnek ezek a termékek, így a fehér színük az idő múlásával sem sárgul meg.

A fa társaival ellentétben a műanyag ablak igen praktikus, mivel az eső hatására nem dagad meg a szerkezete, szimplán lepereg róla a víz. Ebből kifolyólag a tisztán tartása is igen egyszerű, és nem kell lakkozni sem, hogy megőrizze épségét az időjárás viszontagságaival szemben.

A kiválasztásnál lehetőség van eldönteni, hogy milyen szélességű legyen a profil, amelyből készül. Ez határozza meg a légkamrák számát. Minél több a kamra, annál jobb a szigetelés. Ezen kívül az üveglapok száma is mérvadó. A keskenyebb profilok kevesebb kamrával és két üveglappal rendelkeznek, a szélesebbeknek több a kamrája és három üveglapot tartalmaznak. A legtöbb háznál elegendő a keskenyebb profil, a passzívházak azok, amelyeknél elvárás a szélesebb, több légkamrás, három üveges típus.

Amennyiben nem szeretné, hogy fehér legyen a nyílászárója, lehetőség van a fóliázásra. Ennek köszönhetően a fehér felületre felkerül egy, a megrendelő által kiválasztott mintájú fólia, amely teljes takarást biztosít. Lehetőség van arra, hogy csak az egyik, vagy mindkét oldalon felvitelre kerüljön. Ha mindkét oldalt felszerelik vele, úgy a műanyag kiválasztása folyamán a fólia színéhez legközelebb eső profilt választják ki (aranytölgy vagy mahagóni színű). Mivel ennek elkészítése több munkát igényel, így az ára valamivel magasabb, mint a népszerű, fehér műanyag ablaké.

Amennyiben esedékes otthonában, irodájában az ablakcsere, keressen fel bátran minket, mivel a felméréstől kezdve a beszerelésig, mindenben a rendelkezésére állunk.

vissza