Mitől jó a műanyag ablak?

2017.08.17.

Mitől jó a műanyag ablak?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért vált olyan népszerűvé a műanyag ablak? Egyre több helyen használják ezeket, mivel ár-érték arányuk a legjobb a piacon, és ez könnyedén le tudja söpörni a felmerülő konkurenciát, amelyet a fából készült nyílászárók jelentenek.

  • Mi a különbség közöttük?

A fa teljes mértékben természetes anyag, amely idővel lebomlik. Ez a folyamat lassabb vagy gyorsabb, attól függően, hogy milyen viszontagságoknak van kitéve. Egy magára hagyatott fatörzs rövid időn belül megszívja magát vízzel a természetben, és hamarosan teljesen szétkorhad. Az emberek, mikor felhasználják a fát, kezelik a külső felületet, amely így nagyobb védelemmel rendelkezik a természeti hatásokkal szemben. Azonban a kártevők még mindig meg tudják támadni, és ha a felületet nem lakkozzák újra, a víz is kárt tehet benne.

Ezzel szemben a műanyagot mesterségesen hozzák létre. A technológia jelenlegi fejlettségi szintjén az előállítói befolyásolni tudják a színét, az erősségét, a merevségét, és sok egyéb dolgot is. Ilyen többek között, hogy az anyag megőrzi a fehér színt, azaz ellenálló marad az UV sugarakkal szemben. Régebben azonban ezt még nem tudták befolyásolni, így fordulhat elő, hogy még a műanyag ablak fiatalkorából származó darabok elsárgulnak.

  • Melyik az olcsóbb?

Házépítésnél vagy korszerűsítésnél fontos szempont, hogy az árak a realitás talaján maradjanak. Ha szétnézünk a piacon, találhatóak kedvező, vagy hihetetlenül magas összegeket is. Amire oda kell figyelni minden esetben, hogy a terméknek milyen a minősége. A fából készült nyílászárók minősége nagyon széles skálán mozog. Van olyan, amely olcsóbb, van, amelyik drágább, mint egy átlagos műanyag ablak. Azonban ne feledjük, hogy mi is a végső célja egy jó nyílászárónak: hogy a benti hőmérsékletet a lehető legkevésbé befolyásolja a kinti időjárás.

Télen és nyáron is sok pénzt elköltenek arra az emberek, hogy az otthonuk hőfokát 20-25 fok között tartsák. Egyszeri befektetéssel hosszú távú segítséget képes nyújtani mindenki számára szigetelés szempontjából. Ha ez nem győzi meg, gondoljon arra, hogy ezáltal sokkal jobban tud gondoskodni a környezetéről, mivel sokkal kevesebb energiát kell fogyasztania a hűtéssel és fűtéssel, így pedig a Földet óvja.

  • A műanyag ablak nem káros a környezetre?

Jelenleg olyan kialakítású profilokat használnak a gyártók a nyílászárók elkészítése folyamán, amely elég erős, és elég hatékonyan képes szigetelni, így nem kell attól tartani, hogy tönkremegy, és a környezetet terheli hulladékként. Pont az a célja ezeknek a termékeknek, hogy időtállók legyenek. Az eső nem tesz kárt a felszínében; és mivel tökéletesen szigetel, ezért a beázástól is megóvja a házat.

  • Mikor érdemes váltani a régiről az újra?

Az ablakcsere önmagában nem olcsó dolog, függetlenül attól, hogy milyen típus mellett tesszük le a voksunkat. Ahány ház, annyi körülmény, így nincs tökéletes recept arra, hogy mikor jön el az ideális időpont. Panelházak esetében érdemes figyelemmel követni a lakóközösséget, hogy mennyire hajlanak a ház szigetelése felé – esetleg már meg is pályáztak egy csereprogramot.

Családi házak esetében is több dologgal kell számolnunk. Egyfelől mennyi pénzünk van erre? Ne feledjük: nem kötelező egyszerre cserélni az összes ablakot! Lehetőség van fokozatosan, lépésről lépésre haladni vele; előbb a hálószobákban, majd a többi helyiségben.

Mindenesetre a műanyag ablak egy nagyon jó eszköz arra, hogy az otthonunkat melegebbé, vagy nyáron hűvösebbé tegyük. Idővel megtérül ez a befektetés; minél hamarabb vált, annál gyorsabban.

vissza