Milyen a jó ablak?

2017.08.13.

Milyen a jó ablak?

Három típust tudunk megkülönböztetni a napjainkban használatos nyílászárókból: fából, műanyagból, és alumíniumból készültet.

A fa ablak hosszú múltra tekinthet vissza, a legtöbb régi építésű házban mai napig ezek találhatóak. A kevésbé jó minőségű darabokat olcsón meg lehet vásárolni, azonban ezekkel később problémák fordulhatnak elő. A fa szerkezetéből adódóan elvetemedhet a benne található görcsök miatt, valamint ahhoz, hogy időtállók legyenek, nagyon oda kell figyelni az ápolásukra. Ha rosszabbá válik az állapota, le kell csiszolni, majd újra kell lakkozni. Ha nem sikerül ezt jól megcsinálni, esős időben könnyedén megszívhatja magát, és bedagadhat. Ez újfent az anyag romlásához vezethet.

A műanyag nyílászárók a legelterjedtebbek mostanában. Áruk a középutat képviseli, tartósságuk pedig ellensúlyozza az árukat. Az idő múlásával nem romlik az állapotuk, a felszínüket pedig nem kell kezelni, maximum tisztítani, de ez közel sem akkora feladat, mintha a lakkozással kellene foglalkoznunk. Hőszigetelés szempontjából nagyon jónak számít, mivel nem képez hőhidat a belső és külső hőmérséklet között.

Az alumíniumból készült ablakoknál már megfigyelhető a hőhíd jelensége. Mivel jól vezeti a hőt, ezért a felületen páralecsapódás jöhet létre, amely később penészedést okozhat. Viszont nagyon erős szerkezettel rendelkezik, ezért sok közintézményben ilyen nyílászárókat használnak, azonban otthonra nem javasolt.

A lakóépületekben a fából és műanyagból készült változatok a legelterjedtebbek, mivel kevesebb terhelést kell kibírniuk, mint alumínium társaiknak. A külső szempontjából a fa sokak szívét megdobogtatja, azonban napjainkban már a műanyagokat is lehet úgy fóliázni, mintha fából készültek volna. Szerkezetileg a fa masszívabbnak tűnhet első ránézésre, azonban a műanyag ablakokban fém merevítés található, amely stabillá változtatja. Mivel kívülről műanyag veszi körül, így nem képez hőhidat.

Ha ablakcsere előtt áll, nézzen szét műanyag nyílászáróink között! Ha kérdése merül fel, ne habozzon, keresse munkatársainkat, akik készséggel válaszolnak Önnek!

vissza