Kitekintés a nagyvilágra: amerikai tolóablak

2017.06.11.

Kitekintés a nagyvilágra: amerikai tolóablak

Európában elvétve találkozni azzal a megoldással, amelyet előszeretettel alkalmaznak az óceán túlpartján a családi házakban. Ez nem más, mint az amerikai tolóablak.

A hazánkban elterjedt műanyag ablakkal ellentétben az amerikai változatot nem a nálunk használt értelemben zárják vagy nyitják, hanem a vízszintes síkból kicsúszva lehet eltolni függőleges vagy vízszintes irányban. A legjellemzőbb, hogy az egyik szárny rögzítve van, és a másikat ez elé tudjuk elhúzni. A másik megoldás, mikor mindkét szárny mozgatható. Ezt jellemzően függőleges irányban tolható ablakoknál alkalmazzák.


Milyen előnyei vannak?

Egy kisméretű szobában sok helyet takaríthatunk meg az amerikai tolóablakkal. Ha pedig helyhiány miatt kissé a nyílászáró elé lóg a bútor, akkor sem kell tartanunk attól, hogy nem tudjuk teljesen kinyitni, vagy a huzat hozzácsapná a berendezéshez a nyitott szárnyat.

Általában nagyméretű falnyílásnál szokták használni, ahol a szellőzés fél szárny kinyitása mellett is könnyedén kivitelezhető. Emellett a nagy, összefüggő üvegfelületeken keresztül pazar kilátást tud biztosítani a kertünkre.


Milyen hőszigetelés szempontjából?

Hasonló mutatókkal rendelkezik, mint a hagyományos, európai modellek. Készülhetnek fából és műanyagból egyaránt. Az üveglapok száma kettő vagy három, köztük pedig nemesgáz található a jobb szigetelés érdekében. Ez ugyancsak egyezik a Magyarországon forgalomba helyezett hétköznapi nyílászárókéval. A tok kialakítása ugyancsak közös pont.


Miben jobb az amerikai tolóablak?

A legnagyobb előnye, hogy helyet takarítunk meg vele a nyitás folyamán, és nem kell számolnunk azzal, hogy a nyíló szárnynak mekkora terület kell még a biztonságos működéshez. Emellett hazánkban nem túl elterjedt ez a megoldás, úgyhogy ha szeretnénk valami különleges megoldással feldobni a házunkat, ez tökéletes megoldás lehet hozzá.

Ha valakinek tetszik az ilyen kivitelezés, de nem rendelkezik megfelelő ablaknyílással, próbálja ki tolóajtó formájában. Erkély vagy terasz eléréséhez tökéletes megoldás.

vissza