Fenntartások a műanyag nyílászárókkal kapcsolatban

2013.09.03.

Fenntartások a műanyag nyílászárókkal kapcsolatban

A műanyag nyílászárók, a növekvő népszerűségük ellenére több szempontból is megosztja a vásárló közönséget. Vannak, akiknek magával a műanyaggal szemben vannak ellenérzései. A műanyag ablak és ajtók ellenzői nem minden alap nélkül tartózkodnak e termékektől. Hisz egy időben a műanyag ablak ólomadalékot tartalmazott.

 Megnyugtatásul szolgáljon mindenkinek, hogy ez már a múlté, ma már ez az anyag nem kerül felhasználásra.
A műanyag ablak hulladéka pedig újrahasznosítható.
Gondot okozott hosszú ideig a műanyag ablak, és ajtó statikai stabilitása.  Ez valós problémaként merült föl a felhasználók részéről, amire a gyártó innovatív módon, tökéletes megoldást talált fel. Ezeket a mai, minőségi szerkezeteket már acélmerevítéssel látják el. Ezzel a probléma mindenkorra megoldódott. Műanyag ablakaink és ajtóink hosszú ideig változatlan minőségben szolgálnak bennünket. A műanyag ablak alkalmazásával szemben a jó légzárás miatt is sok embernek alakult ki ellenérzése. Közismert ugyanis az a kellemetlen jelenség, különösen új építésű lakások esetében, hogy a tökéletes zárás miatt páralecsapódás, penészesedés alakul ki a műanyag ablak közelében. A pára kialakulásának több oka is lehet, de a lényeg, hogy a műanyag ablak mivel tökéletesen zár nem engedi ki a párát sem.
Tény, hogy ez a kellemetlen jelenség akkor is előfordul, ha a nyílászáró más alapanyagból készül. Ha a fa ablak tökéletesen el van készítve akkor az sem fogja a párát kiengedni. Erre megoldást jelent a műanyag ablakokban megtalálható résszellőző funkció vagy ha ez is kevés az utólag is beépíthető Aereco szellőző. Ezen keresztül már biztosan el tud távozni a pára a lakásból.

A műanyag ablak iránti ellenszenvet az elszíneződés veszélye is táplálta. Sokan tapasztalták ugyanis azt a kellemetlen elváltozást, hogy az újkorában még szép fehér műanyag ablak tokja és szárnya, az idő vas fogai alatt besárgult. Ezért fejlesztették ki azt a korszerű UV álló anyagot, amelyekből a mai műanyag ablakok is készülnek, ezek az anyagok nem „öregszenek.”  és a színüket sem veszítik el.
Az ÉMI véleménye szerint nem a műanyag ablak anyaga, hanem az elkészítésük minősége számít. A modern gyártású műanyag ablakok, korszerű gyártástechnológiával készülnek, pontosan, igényesen követve a gyártási szabályokat. A magas minőségben elkészült nyílászárók minden követelménynek eleget tesznek. A műanyag ablak ma már nemcsak fehér színben kapható, hanem különböző színekben is. A dizájn sem utolsó szempont, az esztétikai értékekre is nagy hangsúlyt fektetnek a gyártók. Ezek a magas minőségben gyártott műanyag ablakok és ajtók akár 40-50 évig használhatók anélkül, hogy különösebben gondoznunk kellene.

vissza