Az új műanyag nyílászárók kialakítása, szellőzése, üvegezése

2013.09.03.

Az új műanyag nyílászárók kialakítása, szellőzése, üvegezése

Az új műanyag nyílászárók kialakításánál az a legfontosabb szempont, hogy igazodjon az épületnek a már meglévő homlokzati képéhez, azok összhatását ne bontsa meg. A vasalat megválasztásától függ, milyen lesz a műanyag ablak nyitása. Ezzel függ össze a helyiség szellőzése is. A műanyag ablak tökéletesen zár, ezért résszellőző funkcióval van ellátva. A műanyag ablak zárt állapotban 4mm-re réset képez az ablak szárny és az ablak tok között.

Ez tökéletes arra, hogy az időleges légcsere megtörténjen, de nem elegendő a nyílt égésű gáztűzhelyek, és egyéb gázkészülékek biztonságos üzemeléséhez. Ezt a problémát az Aereco légbevezetők oldják meg, melynek használatát a gázszolgáltatók kötelezően előírják. Ezeket a műanyag ablakokra szerelik. Célszerű ezt az igényt már a megrendelésénél jelezni. De utólag is beépíthetőek a műanyag ablak tok szerkezetébe. Kapacitásuk 11-13 köbméter/óra. Ezek automatikusan nyitnak és zárnak, de manuálisan is használhatóak.
A műanyag ablakok és más kültéri nyílászárók üvegezése hőszigetelt thermo üveggel történik.
A belépő kategória ebből a 4-16-4 es üveg  4-4mm vastagságú üveg között 16mm légrés van, melynek hő átbocsátási tényezője U=2,8 W/m2K. Ez az érték igen jó volt még 10 évvel ezelőtt, de ma már ezt nem is használjuk. A következő üveg típus műanyag ablakokba ugyan ez a kialakítás annyi különbséggel, hogy az egyik üveg úgynevezett Low-e üveg. Ennek hatására a hő átbocsátási tényező felére esett U=1,4W/m2K re. Ezeket kb. 5 éve leváltotta a még jobb szigetelést biztosító nemesgázzal töltött üveg. Ez nem más, mint a Low-e üveges megoldás annyi különbséggel, hogy itt az üvegek között nemes gáz van. Így az U érték 1,1W/m2K re csökkent. manapság ez a legalapabb hőszigetelt üveg. Ennek a fokozása, hogy nem kettő hanem három réteg üveget sorolunk össze 4-12-4-12-4 es kialakítással, szintén nemes gázzal töltve. Ezeknek az ablak üvegeknek az U értéke 0,6 W/m2K. Sőt még ez is tovább fokozható, bár jelentős javulást már nem hoz. Az üveg rétegek összeragasztásánál, nem jó hővezetőkkel szerelik össze az ablakot. Így az U érték 0,5W/m2K re csökken. Aki jól hőszigetelt házat épít mindenképpen a háromrétegű üveggel rendelje meg a műanyag ablakjait.

vissza