• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Az U érték: Régi fogalom új köntösben

2017.10.15.

Az U érték: Régi fogalom új köntösben

Akár építkezünk, akár felújítunk, a 21. században már tudatosan figyelünk a környezetvédelemre és az energiafelhasználásra. Az építőipar mellett a nyílászárók is fejlődtek, így az elmúlt évtizedekben jelentősen javult hőátbocsájtási tényezőjük, azaz az U érték. Jelen esetben a javulás csökkenő számokat jelent. Nézzük meg, milyen innovációk segítették ezt a kedvező változást!

Mivel nem csak mi, hanem a környezet is jól jár, ha lakásunk melegen tartásához kevesebb energiát kell felhasználni, a fejlesztők már régóta próbálják elérni, hogy elszökjön a meleg a házból. S hol tudott leginkább elillanni? Régen, amikor még fából készültek a nyílászárók, bizonyos idő után elvetemedtek, s a keret és a nyílászáró közötti részen elillant a meleg, s süvített befelé a hideg. S habár a fa nyílászárók továbbra is fellelhetők a piacon, külső nyílászárók esetében elvitathatatlan a műanyag térhódítása.

A műanyag nyílászárók előnyeiről külön regényt lehetne írni, de mi maradjunk a tárgynál, a hőátbocsájtási tényezőnél. Kb. 20 éve jelent meg a műanyag ablak a piacon. Ekkor két 4 mm vastagságú üveg volt egy 16 mm széles távtartóval elválasztva. A közöttük lévő űrt levegővel töltötték ki. Ekkor még K értéknek hívták, s 3,0 W/m2K volt. Már ez is jelentős javulást hozott fából készült társaival szemben, de a fejlesztések sora nem ért véget.

Amikor az üvegre Low-E fóliát tettek, a 3,0 érték szinte megfeleződött, 1,4W/m2K-re csökkent, ami jelen esetben óriási javulást jelentett. Maga a fólia szemmel nem látható, viszont teszi a dolgát, nem engedi kiszökni a hőt.

Az U érték további csökkentését az tette lehetővé, hogy a két üveglap közé a levegő helyett nemesgázt, leginkább argont tettek. Az eredmény: 1,1 W/m2K. Amikor pedig a ma is modernnek számító 3 rétegű üveg felbukkant a dupla gázréteg miatt további javulás volt tapasztalható. Ez számokban kifejezve 0,8 W/m2K. Ha pedig az alumerevítés helyett műanyagot használtak, akkor 0,6 W/m2K U értéket tudtak elérni.

Mint rövid összefoglalónkból kiderült a nyílászárók az elmúlt pár évtizedben óriási fejlődésen mentek át, hogy Önnek pénzt és energiát spóroljanak. Ön viszont ne ezen spóroljon! Válasszon minőségi termékeink közül! Befektetése megtérül!

vissza