• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Az ablakcsere és a kerékcsere

2018.03.18.

Az ablakcsere és a kerékcsere

Amikor elérkezik a tél vagy utána a tavasz, az autótulajdonosok felelősségteljesebben gondolkodó részének fejében felvillan a figyelmeztető lámpa, hogy ideje kicserélni a kereket az új évszaknak megfelelő abroncsokra. Sajnos még napjainkban is vannak azonban olyanok, akik nem törődnek a téli gumi fontosságával, és mínusz fokokban, hóban vagy latyakban is nyári gumival járnak, veszélybe sodorva magukat és környezetüket is.

Hogy jön mindez ide, amikor a téma az ablakcsere? Hát úgy, hogy mindkettő tevékenységhez szükséges a felelősségteljes gondolkodás, valamint az előrelátás. Annak ellenére, hogy a nyílászáróknál nem különítünk el nyári vagy téli változatokat, fontos, hogy minden évszakban, illetve változatos időjárási körülmények között hibátlanul tudják ellátni feladatukat a nyílászárók és a gumiabroncsok is.

Nyáron nincs olyan nagy gond, mert ha meleg van, kinyitjuk, ha fázunk, vagy esik az eső bezárjuk. Ha nagyon besüt a nap, akkor redőnyt tetetünk fel, vagy sötétítő függöny behúzásával próbáljuk csökkenteni a napsugarak melegítő hatását. S hogy mikor jön el az az idő, amikor az ablakcsere már nem halogatható tovább? Erre azok tudják leginkább a választ, akik télen az „utcát fűtik” mert olyan rossz állapotban vannak a nyílászáróik, hogy a fűtés jelentős részét elpocsékolják a keret résein keresztül. Nekik lehet a legsürgősebb.

De azok sincsenek sokkal lemaradva mögöttük, akiknek még a régi stílusú nyílászáró van beszerelve, vagyis két különálló üveg vagy a keretben, melyet két táblában, egymástól függetlenül kell kinyitni. Ez egyrészt idejét múlt megoldás, másrészt hőszigetelés szempontjából sem veheti fel a versenyt a mai modern nyílászárókkal, ahol néha már nem is két, hanem három réteg üveget találhatunk a keretben, emellett az üveglapok között nem a szoba levegője próbálja meg megakadályozni a meleg elszökését, hanem azok a nemesgázok, melyek azt a feladatot sokkal inkább el tudják látni.

Ebből is látható, hogy az elmúlt néhány évtizedben mennyit fejlődött a technika a nyílászárók tekintetében is. Ha az ablakcsere megvalósul, hatása azonnal érződni fog. Nyáron hatékonyabban szűri meg a napsugarakat, így hűvösebb maradhat a lakás, míg télen a hőt sokkal jobban bent tartja, aminek nemcsak a hőérzetünk örül, hanem pénztárcánk is vastagabban várhatja a következő hónapot, mint a medve, amelyik alaposan felhizlalta magát a télre felkészülve.

Hogyan is zajlik a folyamat? Milyen lépéseket kell megtenni, hogy végre élvezhessük a műanyag ablak előnyeit? Először is, kell a végleges elhatározás. Ha ez megvan, kell egy okos ember, aki elmondja nekünk, milyen terméket válasszunk, és hogy ez milyen anyagi terhet fog ránk róni. Ezután jön a matematikai műveletek sora, a számolás, összeadás, kivonás, szorzás, osztás, majd a közös nevezőre hozás.

Ha idáig eljutottunk, az azt jelenti, hogy sikerült megállapodni a forgalmazóval. A szerelőbrigád felkeres minket otthonunkban, a lehető legpontosabban leméri a szükséges adatokat, majd elvonul. A gyárban legyártják a nekünk készült termékeket, majd kiszállítják egy előre megbeszélt időpontban, amikor az ablakcsere nekünk és a cégnek is megfelelő.

Ha szerencsénk van, a régi nyílászáró kiszerelése kevés roncsolással ját, és a falnyílásba pontosan és gyorsan bekerül az új keret.  Amint ezt megfelelően beállították, következik a szerelés maradék része, a takarítás után pedig hamarosan olyan gondtalanul és boldogan élvezhetjük az ablakcsere előnyeit, mint amikor a kocsinkra tesszük fel a megfelelő abroncsot.

vissza