Amerikai ablak - az újdonságok világa

2017.08.06.

Amerikai ablak - az újdonságok világa

Néha az ember szembekerül olyan fogalmakkal, termékekkel, amikről talán még életében nem hallott, így képtelen hiteles, vagy pontos képet alkotni róluk a fejében. Ilyenkor fordulunk a kognitív képességeink irányába, megpróbáljuk valamihez idomítani a terméket, amit ismerünk, ami alapján esetleg mások is megismerik. Talán ilyen folyamat eredménye az is, hogy a tolással nyitható műanyag ablakok az amerikai ablak nevet viselik.

A címet olvasva sokak számára talán nem világos, miféle nyílászáróról is van szó. Mi az az amerikai ablak, mitől olyan amilyen, miért ez a neve? Nos, a név maga két indokból lett az, ami. Főleg azért, mert az a típus, az átlagos tolóablak mifelénk - európai viszonylatban - sosem terjedt el. A másik ok ebből következik: a legprominensebb forrás, ahol találkozhattunk ilyen nyílászárókkal, az óceán túlsó feléről érkező filmek képkockáin volt.

De ha ez mifelénk nem elterjedt, egyáltalán miért van értelme beszélni róla? Nos, ahogy a társadalom fejlődött, és a határok kissé elmosódtak, nálunk is megjelent ez a típus - bár még nem annyira nagy, de azért nem elhanyagolható igény jelentkezett rá. Igaz műanyag formában, de mostanra bárki vásárolhat ilyet, Magyarországon is.

Ennek oka lehet, hogy ez a típus rendelkezik olyan előnyökkel, amik tagadhatatlanul vonzóak lehetnek: strapabírósága ugyan olyan, mit a nyíló termékeknek, hiszen ugyanabból az előre legyártott műanyag profilból készül. Azonban, hőszigetelés szempontjából kissé más, itt ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy semmiféle hőhíd nem képződik a nyílászáró miatt, ugyanis a szerkezet nem tartalmaz hővezető anyagokat - az acélmerevítés hiányzik. Mindazonáltal meg kell jegyezni azt is, hogy ezek a termékek nem záródnak olyan pontosan, mint a nyílók, így hiába küszöbölték ki a hőhidat, nem fog jobban szigetelni, mint hagyományos társai, sőt.

Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy egy ilyen darab helyet spórolhat nekünk: mivel a nyíló nem fordul le a tokról, hanem annak síkjában elcsúszva nyílik ki, így nem szükséges holttereket hagynunk azért, hogy segítsük a mozgását. Ez különösen pici helyiségekben lehet nagyon hasznos, ahol mégis szeretnénk néha szellőztetni.

Ajánljuk tehát azoknak, akik helyet szeretnének megtakarítani, vagy valamilyen okból számukra praktikusabb egy toló rendszerű nyílászáró, mint egy nyíló. Talán nem sok helyen láthatta eddig, és nem is hallott róla annyira sokat, de ha megtetszett önnek az amerikai ablak, ne habozzon, munkatársaink mindig kedvező ajánlatokkal várják.

vissza