A műanyag ablak beépítése

2019.02.24.

A műanyag ablak beépítése

A lakásfelújítás során midig óriási hangsúlyt kap a nyílászárók cseréje. Miért is? Egy építkezésnél jóval a ház elkészülte előtt, még amikor csak a puszta téglafalak állnak, már sorra kerül a műanyag ablak beépítése, s utána jön csak a vakolás, színezés kívülről, belülről pedig a glettelés és festés, esetleg tapétázás. Menyivel egyszerűbb így, mint amikor ár egy kész, színezett falat kell megbontani a nyílászárók cseréjéhez.

Azonban, amikor elérkezik az idő, hogy a már több éve, évtizede beépített nyílászárókat modernebbre cseréljék, bizony számolni kell a régi nyílászáró bontási folyamataival, hogy az új, műanyag ablak beépítése is megtörténhessen. A legcélszerűbb a cserét összekötni egy nagymértékű lakásfelújítással, mivel úgyis ez lesz a vége.

Ha már jó előre belekalkulálják, hogy a régi nyílászárók kibontása valószínűleg roncsolással fog járni, ami után akad majd egy kis kőművesmunka és festés-tapétázás is, alaposabban elő tudják készíteni a terepet, illetve anyagilag is jobban át tudják gondolni a folyamatot. Velük ellentétben azok, akik úgy gondolják, hogy a műanyag ablak beépítése pusztán a régi kivételét majd az új beszerelését jelenti, meglepődhetnek, amikor a régi nyílászáró kiszerelése közben némi faldarab és tapéta is a munkafolyamat áldozatává válik.

A cserét végző szakemberek természetesen igyekeznek a lehető legkevesebb roncsolást végezni munka közben, de a több évtizeddel ezelőtti nyílászárók beépítésekor még nem feltétlenül a későbbi csere járt a fejükben, inkább az, hogy minél jobban be legyen építve a falnyílásba a nyílászáró. A mai modern nyílászárók esetében már jóval kevesebb kárt okoznak a csere közben, mivel a szerelési, beépítési módszer nem sokat változott ugyan az elmúlt évtizedekben, de a felhasznált anyagok miatt jóval egyszerűbb, gyorsabb és tisztább a műanyag ablak beépítése.

Egy esetben természetes a kőművesmunka. Ez olyankor fordul elő, amikor a vásárló nemcsak egyszerűen cseréli a nyílászáróit, hanem különböző okokból kifolyólag más méretben kéri az új nyílászáróit. Például több fényt szeretne beengedni a helyiségbe, vagy jobban ki akar látni az utcára. Olyan is előfordulhat, hogy egy, a házhoz épített terasz miatt egy erkélyajtóra lett hirtelen szükség.

Ilyen esetekben viszont a vásárló számára is természetes a bontás és a többletmunka. Ezekre eleve számít is, a boldogan hozza meg érte az áldozatot, mert tisztában van vele, hogy mindez bőven megéri, mert az új műanyag ablak beépítése után elégedettebben fogja tudni használni házát vagy lakását, attól függően, milyen típusú ingatlanban történtek a munkálatok.

Habár a szakemberek mindent megtesznek, hogy a rájuk rótt feladattal mihamarabb végezzenek, azt a népi bölcsességet is észben kell tartani, miszerint hamar munka ritkán jó. A végeredmény csak akkor lesz tökéletes, s így a vásárló és az eladó részéről is csak akkor lesznek maradéktalanul elégedettek, ha minden egyes munkafázis alaposan és hibátlanul hajtanak végre. Különösen bosszantó, ha a beépítés után a vízszintes nem vízszintes, vagy a függőleges helyett inkább ferde keretet kapunk.

A múlt évszázad második felében ez még elfogadható volt, a lakótelepen lakók még mindig találkozhatnak görbe falakkal, a derékszöget nem ismerő sarkokkal és ferde nyílászárókerettel. Ma már jóval igényesebb házak és társasházi lakások épülnek, melyekben a műanyag ablak is a megfelelő módon lett beépítve. Így a használó már a kezdetektől elégedett, és egy későbbi felújítás során is egyszerűbb dolga lesz.

vissza