A mindennapok hőse: a műanyag nyílászáró

2017.06.29.

A mindennapok hőse: a műanyag nyílászáró

Maga az elnevezés két nagy területet ölel fel: a műanyag ajtókat és ablakokat. Elkészítésüket tekintve mindkettő nagyjából ugyanazokon az állomásokon megy keresztül, ámde funkciójuk megkülönbözteti őket a későbbiekben.

A műanyag nyílászáró elkészítésének első fázisa maga a kiválasztás. Hány réteg üveglapot szeretnénk bele, mekkora mérettel kell rendelkeznie ahhoz, hogy befedje a teljes falnyílás méretét, valamint milyen feladatokat kell ellátnia a későbbiekben.

Az ablakoknál két nagy funkciócsoportot lehet elkülöníteni. Az elsődleges, hogy fény jusson be a lakásba, míg a másodlagos, hogy ezen keresztül – nyitott állapotban – friss levegő jusson be az emberek otthonába. Vannak helyek (például padlás), ahol ez utóbbira nincs szükség. Ilyen esetekben érdemes lehet fix kialakítású változatot kérni.

A lakóterületen azonban más a helyzet. Ha nem tartózkodik otthon senki, zárni kell, ha pedig elhasználódik a benti levegő, ki kell nyitni. Erre több opció is létezik. A legegyszerűbb és legelterjedtebb a szimpla nyitás, amikor az ablak vízszintes irányban nyílik ki. Esős időben azonban előfordulhat, hogy pont az ablak felé fújja a vizet a szél.

Ilyen esetekben jó, ha a műanyag nyílászáró rendelkezik bukó funkcióval, amely jelentős mértékben csökkenti a beázás esélyét, ám mégis gyorsabban cserélődik a levegő, mintha résszellőző funkciót használnánk. Ennek is megvan a maga haszna: ha nem akarjuk, hogy a huzat erős legyen, vagy elmegyünk otthonról, de nem szeretnénk nyitva hagyni, élhetünk ezzel a lehetőséggel.

A műanyag profilok között ilyenkor nyílik egy apró rés, amely kívülről szinte teljesen észrevétlen, azonban a levegő mégis cserélődni fog, így elkerülhető a sokak által rettegett penész kialakulása. Ha ügyelünk a megfelelő szellőztetésre, nem fog bekövetkezni, azonban a résszellőző nagyon kényelmes megoldás ilyen helyzetekben.

A műanyag nyílászáró a szigetelésben is jeleskedik. Nagyszerűen szűri ki a zajt, és tartóztatja fel a kinti hideget. Ha esedékes az ablakcsere, érdemes megfontolni a fenti pontok alapján, hogy kiváló minőségű és praktikus műanyag ablak biztosítsa otthona kényelmét.

vissza