• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

A 3 rétegű ablak és a nemesgázok

2017.07.20.

A 3 rétegű ablak és a nemesgázok

A legtöbb nyílászáró, amit manapság használunk több rétegből áll. Még nagyszüleink ódon épületeit díszítő faablakoknak is duplán zárnak, hogy minél kevesebb hőt engedjenek át. A modern típusok már ezt egyetlen szárnnyal, és látszólag egy réteg üveggel oldják meg, ez azonban nincs így.

Az a vékonynak tűnő üveg valójában egy 2 vagy 3 rétegű ablak része, melyek közötti részt nemesgázzal töltik fel. Járjunk utána, miért is szükséges ezt a megoldást alkalmazni!

A műanyag ablak híres szigetelési képességéről. Egyes darabok U=0,6 hőmegtartásra is képesek, mely nagy segítséget nyújt a fűtésszámla csökkentésében. Ezt a rendkívül alacsony számot úgy éri el, hogy szinte csak műanyagot tartalmaz, ami köztudottan rossz hővezető, a benne levő fémmerevítés pedig alapvetően minimális jelentőséggel bír ezen szempontból.

Beszerelés alkalmával a falrést körbe is fújják PUR habbal, ezzel is betömve az esetleges egyenetlenségeket. A rétegek és a köztük lévő gáz is ezt szolgálják. A két üveglap közti levegő a fény és a hősugárzás miatt könnyen felmelegedhet, és az így szerzett hőt átvezeti. Szükségünk van valamire, ami ezt kiküszöböli. A vákuum lenne a legjobb megoldás, hisz nem lenne közeg, amin keresztül áramolhatna a hő.

Ez sajnos mai technológiával szinte lehetetlen. Ilyen vákuumot előállítani bonyolult és költséges folyamat, ráadásul az üveg sem bírná a nyomást, és akár meg is repedhetne. Ehelyett olyan gázra van szükség, ami jól szigetel, ez pedig a Kripton és az Argon. A kettő közül az Argon valamivel olcsóbb, ezért leggyakrabban ezt használják a 3 rétegű ablak kitöltésére.

Egy efféle 3 rétegű ablak három 4-4 milliméteres üveglapot, valamint köztük 12 milliméternyi résekben argongázt tartalmaz. Ez már remekül megállja a helyét akár egy passzív házban is, ahol nagyon fontos a hő benntartása. Mindenkinek jól jön, aki spórolni szeretne, vagy a környezetére akar odafigyelni. Egy ilyen nyílászáró biztosan kielégíti minden szigetelési igényét. Ha aggódik a fűtésszámla miatt, ez az igazi költséghatékony megoldás.

vissza