"Hát, csak úgy kiborult" - miért szakemberek feladata az ablakcsere?

2017.07.27.

"Hát, csak úgy kiborult" - miért szakemberek feladata az ablakcsere?

Vett már műanyag ablakot? Volt már Önnél ablakcsere? Ha a válasz igen, akkor a cég, akitől vásárolta, valószínűleg beszerelte a szerkezetet, vagy felajánlotta, hogy beszereli. Azonban vannak, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, vagy szereznek egy saját szakit, aki talán képes elvégezi a feladatot, vagy megkísérlik minden szakértelem nélkül maguk beszerelni. Ennek azonban ritkán van jó vége. Lássunk egy tanmesét egy szerencsétlenül járt falusi házikóról!

Alanyunk, nevezzük "Anna néninek", úgy döntött, a műanyag nyílászárók számtalan előnyéről értesülve, hogy beruház egy ilyen termékre. Az, annak rendje és módja szerint meg is érkezett, azonban ő úgy döntött, nem szükséges hozzá igazi hozzáértés, nem lehet olyan nagy dolog az ablakcsere.

Itt jön a képbe "Béla bácsi", a falu mindenese, aki egy szép reggelen, három jól megtermett legénnyel elvégezte a beszerelést. Hamar készen lettek, még a számukra kitett sört és pálinkát sem fogyasztották el teljesen, igaz, a vakolat a teljes falnyílás körzetében leomlott, és az ablak sem mozgott tökéletesen, de ezt betudták "annak a vacak modern technikának".

Javítani nem próbálták, hiszen ebből még gyalulni se lehet. Mindenki meglepődött, amikor a befújt purhab ellenére Anna néni új szerzeménye másnapra kifordult magából, majd megpihent a földön. "Hát, csak úgy kiborult", mondta Anna néni a szerelőknek, akik ezúttal normálisan beszerelték a szerkezetet. Utána tökéletesen működött, és a helyén is maradt.

Mi volt a probléma? Mit nem követtek el Béla bácsiék, amit kellett volna? Röviden: nem értettek hozzá, ez volt a legnagyobb baj. Amikor a szakemberek beszerelnek egy ilyen nyílászárót, egy egyszerű, de mégis szaktudást igénylő munkát végeznek.

A régi ablakot mindig befelé bontják: így szenvedi a homlokzat a legkevesebb sérülést. Emellett, ügyelniük kell rá, hogy a szerkezet teljesen egyenesen álljon, ugyanis ha nem úgy van, a nyíló nem fog megfelelően mozogni. Ezt a beállítást ékek segítségével, és vízmérték használatával végzik. Ha a sík megfelelő, csavarokkal is rögzítik a tokot, mielőtt a purhab előkerülne, így a szigetelés mellett a tartás is biztosított.

Tanuljunk Anna néni meséjéből, hajtsunk fejet a tények előtt! Az ablakcsere mindig szakember feladata.

vissza