• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Műanyag nyílászárókba szerelhető stadur panel

2015.06.03.

Műanyag nyílászárókba szerelhető stadur panel

A stadur panel vagy más néven stadur lap egy pvc alapú, hőszigetelő panel, mely üveg helyett használatos, a pvc alapú ablakokba, illetve a pvc alapanyagú ajtótokba. Ezekben a szerkezetekben építhető be az üveg helyére. Vastagsága azonos egy átlagos, két rétegű hőszigetelő ablaküvegével.

A stadur panel szerkezete

Szerkezeti felépítése a következőképp alakul: külseje ugyanolyan, mint a műanyag nyílászáróké, a belseje pedig a két külső lapja között a pur habhoz hasonló szigetelő anyaggal, úgy nevezett poliuretán habbal van kitöltve, mely összefogja a lapokat.

Hol ajánlott elhelyezni?

Olyan nyílászárók esetén ajánlatos a stadúr betétek használata, ahol nincs szükség kilátásra, vagy nem szeretnénk üvegeztetni, akár biztonsági, akár esztétikai okokból, viszont szeretnénk megőrizni a nyithatóságot, illetve nem akarjuk befalaztatni a nyílást. Általában a nyílászárórendszerek alsó részébe szokás beszereltetni, mert esetlegesen feleslegesnek, vagy kisgyermekes családokban akár balesetveszélyesnek ítélhetik a nagy üvegfelületet. A lakás arculatát nem rontja, ugyanolyan esztétikus lehet, mint az üveg, panellakásokban kimondottan gyakran találkozhatunk stadurozott felületekkel. Példának okáért ilyen az a fal többnyire a szobákban, melyben az erkélyajtó található, mellette egy ablakkal. A nyílászáró struktúra a padlótól a plafonig terjed, és ezt a részt az erkélyajtó üvegezett felülete kitölti, de az ablak alatt található részt stadurral töltik ki a szakemberek. Erre sokszor vissza van szerelve a fűtőtest is.

Nem csak funkcióját tekintve praktikus, de tisztítása, rendben tartása is könnyebb, mint az üvegé. Fehér színű változata a legelterjedtebb, de – ahogy ma már szinte minden egyéb műanyag nyílászárót és kiegészítőt – ezt is kérhetjük egy kicsit különlegesebb változatban, hiszen egy fólia segítségével ma már könnyen átalakítható a felület. Így a járatos műanyag nyílászárók színének mindnek meg van a hozzá színben teljesen passzoló stadur betét is. A stadur betét hőtechnikai tulajdonságai lehetővé teszik ezek homlokzati síkon való megjelenésüket.

Mivel megjelentek a piacon a három rétegű üvegek, velük együtt megjelentek a vastagabb stadur betétek is. Minden ugyan úgy készül, mint a kétrétegű üveg helyére való panelnél, kivéve a vastagságát, az követi a háromrétegű üveg vastagságát.

Ezen kívül létezik olyan stadur betét is a piacon, amiben egy 1mm vastag acél lemez van elhelyezve, biztonsági okokból. (megnehezíti a betörők dolgát).

vissza