• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

A kiegészítők: párkány, takaróléc, toktoldó

2015.04.27.

A kiegészítők: párkány, takaróléc, toktoldó

Nagyon fontos, hogy a megvásárolt nyílászáróhoz megfelelő, jó minőségű kiegészítőt válasszunk. Az esztétika mellett, az időjárás viszontagságainak való ellenálló képesség is lényeges. Egy minőségi párkány, takaróléc vagy toktoldó jelentősen hozzájárul a műanyag nyílászáró hang- és hőszigeteléséhez, ezenfelül az adott ablak értékét is növeli.

Párkány:
Egy műanyag nyílászárónak rengeteg kiegészítő eleme van. Az egyik legfontosabb a párkány, mely készülhet műanyagból és alumíniumból is. Mind a két esetben fontos, hogy UV stabil legyen, sima és fényes felületű. Esztétikum szempontjából pedig fontos, hogy a vége végzáróval zárható legyen. A párkányon belül pedig további két altípust különböztetünk meg: fóliázott vagy anyagában színezett.

Takaróléc:
Másik fontos kiegészítő elem a takaróléc. Legfontosabb funkciója a szerelési hézagok, illetve a purhab szigetelés elfedése. A takarólécen belül is két további fajtát különböztetünk meg: létezik ragasztható és öntapadós kivitelezés is. A ragaszthatót, ahogy a nevében is szerepe,l ragasztóanyaggal rögzítjük az eltakarandó szerkezetre. Az öntapadós sokkal praktikusabb, ugyanis egyszerűen a fólia eltávolítása után ráragasztjuk a nyílászáró tokjára.

Toktoldó:
Toktoldót elsősorban méretkülönbség esetén alkalmazzuk, de redőny vagy zsalugáter előkészítéséhez, kiemeléséhez, merevítéséhez is szokták használni. A toktoldó ugyanolyan műanyagból készül, mint a nyílászáró. Ez azért fontos, hogy színben azomosak legyenek, ne üssön el tőle. Míg szélességük megegyezik az ablak méreteivel, addig magasságában eltérő lehet. A toktoldó 2,3,4,5,10 vagy 12 cm és ezek egymással variálhatóak. Az ablakok tetejére és oldalára helyezzük el. Bizonyos esetekben elófordul, hogy a toktoldókat is soroljuk egymáshoz.

vissza