• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Változatok a kényelemre: a bukó-nyíló ablak

2017.12.07.

Változatok a kényelemre: a bukó-nyíló ablak

Egy hosszú nap után nincs is jobb érzés, mint hazatérni a kényelmes otthonunkba. A komfortérzetünket sok minden meghatározza ebben a környezetben is: milyen a benti hőmérséklet, mennyire friss a levegő, kell-e takarítani vagy minden patyolat tiszta. Ezek a dolgok egy helyen összefonódnak: mindegyik jellemző a bukó-nyíló ablakra. Három főbb összetevője van: a fehér műanyag, az üveg és az apró fémszerkezetek, amik működésre bírják.

A műanyagról azt érdemes tudni, hogy napjainkban UV álló anyagból készülnek, így az idő múlásával, valamint a sok napsütés hatására sem fog veszíteni az eredeti színéből. Felszíne könnyen tisztítható, így ha a műanyag ablak mosására kerül a sor, hamar végezni lehet vele. A profil, amelyből kialakítják a keretet és a tokot, légkamrákkal rendelkezik, amely nagyon jól képes szigetelni a lakásunkat a hidegtől és a melegtől egyaránt. Belsejében egy fém merevítés fut végig, amely a körülötte található szigetelés miatt nem képez hőhidat, valamint megfelelő tartást ad az egész szerkezetnek.

Általában ezekbe a profilokba két üveglap kerül, de előfordulhat három darab is. Jelentősége ennek az, hogy a bukó-nyíló ablak így jobban szigetel. Kezdetben közöttük levegő volt megtalálható, ma már nemesgázzal töltik ki ezt a teret. A külső üveglap belső, általunk nem hozzáférhető területén egy vékony fólia található, amely visszaveri a napsugarak egy részét, ezáltal nehezítve meg a ház gyorsütemű felmelegedését.

Remek hőszigetelő képessége mellett ezek a termékek a külső hangoktól is elég jól megvédik a lakásunkat. Ki szeret arra kelni, hogy odakint ugat egy kutya, esetleg nagy a zaj a reggeli csúcsforgalomban? Zárt állapot mellett nagyban megkönnyíti a pihenést, hogy a következő nap kellő energiával tudjuk belevetni magunkat a napi feladatokba.

A vasalat, amely körbefut a kereten és a tokon, gondoskodik arról, hogy a nyílászáró ellássa a rá kiszabott feladatokat. A kilincs kapcsolatban áll ezekkel a részekkel. A bukó-nyíló ablak esetében a 90°-os fordítás esetén a nyíló, 180°-os fordítás esetében pedig a bukó funkciót érhetjük el. Előbbi a megszokott általában a nyílászárókat tekintve, mivel legtöbbjük inkább magas, semmint széles. Fordított esetben jellemzőbb a bukó kialakítás. Napjainkban a kettőt különböző variációkkal lehet ötvözni, hogy a legnagyobb kényelmet nyújtsa a tulajdonos számára.

Az egyik verzió, mikor egyszárnyas kialakítást választ a vásárló. Ilyenkor az üveglap teljes egészében osztatlan, így pazar kilátást biztosít mindenki számára. A másik a kétszárnyas verzió, amely esetében középen tudjuk kinyitni két oldalra a szárnyakat. Ebben az esetben megtörik ez a kép, viszont a nyitás feleakkora területet vesz el a szoba belső teréből. Ilyenkor az egyik szárny lesz csak buktatható, de szellőztetésre így is ideális.

A bukó-nyíló ablak mellett érdemes beruházni szúnyoghálóra és redőnyre egyaránt. Előbbire nyáron van a legnagyobb szükség, amikor a napi átlaghőmérséklet az egekben jár, éjszaka viszont ideális a hőmérséklet a szobák hűtésére. Azonban a nyugodt alváshoz nem árt, ha rendelkezünk szúnyoghálóval, amely az apró rovarokat házon kívül tartja. Ebből kétféle kialakítás terjedt el: a fix, valamint az mobil. Utóbbi előnye, hogy el lehet húzni akkor, amikor szükségünk van rá, így védhetjük a sérüléstől, valamint a kilátás is szebb nélküle.

A műanyag redőny önmagáért beszél: a bentre beszűrődő fény mennyiségét lehet korlátozni vele. Ez nyáron a legelőnyösebb a rövid éjszakák miatt, és pihentetőbb, ha a teljes alvási fázis alatt sötétben lehetünk. A bukó-nyíló ablak remek választás mindazok számára, akik szeretik a praktikus megoldásokat.

vissza