• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Műanyag erkélyajtó típusai, kialakításai

2015.03.17.

Műanyag erkélyajtó típusai, kialakításai

Ugyanúgy, ahogy a beltéri ajtókat, a teraszajtókat is nagy körültekintéssel kell kiválasztanunk az otthonunkba. A színen, mintázaton kívül fontos az erkélyajtó anyaga így létezik műanyag erkélyajtó, alumínium erkélyajtó, fa erkélyajtó. Manapság minden téren egyre inkább a praktikusság válik mérvadóvá. Ezért a legtöbben már nem fából, hanem műanyagból készült nyílászárókat választanak.

A műanyag erkélyajtó általában fehér színben készül, de egyéni igényeknek megfelelően lehet színes kivitelben festve vagy fóliázva, vagy akár faerezet-mintával, ha valaki ragaszkodik a természetes hatáshoz. A faerezetes mintát fólia formájában rögzítik az ajtóra a műanyag szerkezettel együtt, vagyis a kopásállóságát, jó minőségét és intenzív színét hosszú ideig megőrzi. A festést porszórásos technikával hajtják végre, kimondottan műanyag alapra készült festékkel, így tartóssága ez esetben sem kérdéses. A festett kialakítás nem nagyon terjedt el hazánkban. Ennek egyik legfőbb oka a sérülékenységének köszönhető. Ma már hazánkban 1-2 gyártó kivételével a nem is rendelhető a festett homlokzati nyílászáró.

egyszárnyú műanyag erkélyajtó

kétszárnyú műanyag erkélyajtó

bukó toló műanyag erkélyajtó

emelő toló műanyag erkélyajtó

Műanyag erkélyajtók típusai: egyszárnyú, kétszárnyú, bukó toló, emelő toló kialakítások


A nyitási módokról is szót kell ejteni, hiszen több lehetőségből válogathat a vásárló: a legelterjedtebb a nyíló műanyag teraszajtó, vannak bukó-nyíló típusúak (panelházakban ez a leginkább elterjedt, ugyanis rendkívül praktikus), lehet toló-bukó vagy emelő-toló ajtót választani; és ami talán a legkevésbé ismert: a harmonika műanyag. Dönthetünk az alapján, hogy melyiket találjuk a legkényelmesebbnek az életvitelünk szempontjából, vagy melyiket tartjuk a legesztétikusabbnak.
Az állattartók számára kifejezetten előnyös például egy bukó-nyíló típusú műanyag erkélyajtó, ugyan is a bukó funkció segítségével elkerülheti a kedvence kiszökését, mégis kényelmesen tud szellőztetni a lakásban. De ha kicsi a helyiség, amelyben az ajtó található, helytakarékosság szempontjából jó választás lehet a toló típusú teraszajtó.

A műanyag erkélyajtó három előnyét emelném még ki: sokkal jobban szigetel, mint a régebbi típusú fa nyílászárók, valamint a tisztán tartása is sokkal egyszerűbb, sokkal kevésbé körülményes. Ezen felül – bár nem túl ismeretes – akár oldalvilágítást, vagy üvegezett extrákat is szereltethetünk bele, tehát bizonyos mértékben a speciális igényekhez is alkalmazkodik.

 
A típusok, színek nagy választéka, valamint a nagyfokú praktikusság mind a műanyag teraszajtó választása mellett szól.

vissza