• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Mire jó a bukó-nyíló ablak?

2017.10.05.

Mire jó a bukó-nyíló ablak?

A manapság nagy népszerűségnek örvendő műanyag ablakok részben azért olyan hasznosak, mert többféleképpen nyithatók. Éppen ezért a legtöbb bukó-nyíló ablak, amit, ha úgy tartja kedvünk, akár egész nap nyitva hagyhatunk anélkül, hogy túl nagy huzat keletkezne. Nézzük meg mitől olyan praktikusak, és hogyan is működnek napjaink legismertebb nyílászárói!

Külsőleg szinte minden ilyen darab megegyezik. Szín- és formavilágban nem nagyon tér el egymástól két különböző márka, de belső szerkezetet vizsgálva igen sok változatot találunk. Egyrészt anyaghasználatban térhetnek el: készülhetnek újra felhasznált, vagy új műanyagból, melyek közül az utóbbi valamivel strapabíróbb, ezért inkább az olcsóbbak választanak rosszabb minőségű összetevőt.

Mindegyik egy bizonyos profilból, valamint legalább egy szárnyból áll. A profil tartalmaz egy merevítést, mely lehet fém vagy műanyag. Itt a fém az előnyösebb, hisz nagyobb stabilitást ad, és mivel szigetelve van, ezért nem vezeti át a hőt. A profil kamrás szerkezetű. Ezek a kamrák merevséget adnak a keretnek, miközben a szigetelést is elősegítik, ezért általában jobb, ha több van benne.

Kaphatóak öttől egészen hét kamrát tartalmazó változatok, melyet a profil szélessége határoz meg. Valójában nagy különbség nincs köztük, így fontosabb a minőségre odafigyelni, hisz vannak gyárak, ahol az elavult gépek nem képesek ezt a formát rendesen kivitelezni. Itt található még a vasalat, mely tartalmazza a szerkezetet, mellyel nyitni és zárni tudjuk a szárnyat.

Egy ilyen bukó-nyíló ablak tartalmazhat kettő vagy három réteg üveget is, melyek között a 12 vagy 16 milliméteres hézagot nemesgázzal töltik fel, hisz ez nincs olyan jó vezető, mint a sima levegő. A gumitömítés szintén a tökéletes szigetelést, valamint a hangtalan záródást biztosítja.

A bukó-nyíló ablak természetesen rendelkezhet csak az egyik funkcióval, de létezik fix változat is, melyet nem lehet nyitni. Ezt mindig a vevő határozza meg. Létezik még egy harmadik opció is, hisz lehet résnyíló, ami azt jelenti, hogy csak résnyire bukik ki, minimális légáramlást biztosítva így a lakásban.

Mindegyik használatnak megvan a maga szerepe. A buktatott állásban viszonylag nagymennyiségű levegőt enged áramolni, de nem is fújja ki a szél, és nem is lehet rajta keresztül közlekedni, így nem kell félnünk betörőktől, vagy esetleg attól, hogy házi kedvencünk kimászna rajta. Ez olyan helységekben is jó megoldás, ahol nincs sok hely, és nem akarjuk, hogy teljesen nyitott állapotában ne férjünk el tőle.

A résnyíló állást a kilincs 75 fokos elfordításával érjük el. Ezt akkor érdemes használni, amikor hosszabb ideig elhagyjuk otthonunkat, vagy valamiért nincs lehetőségünk szellőztetni, de nem akarjuk, hogy a fal bepenészedjen, viszont eközben úgy tűnjön, mintha a nyílászáró zárt állapotban lenne.

Bukó-nyíló ablak természetesen szinte bárhova beszerelhető, és sokféle változata létezik, hogy minden igényt kielégítsen. Lehet egy- vagy kétkilincses, formában és méretben pedig szinte korlátlanul változhat. Akár az erkélyajtó is lehet ilyen, ha úgy akarjuk. Lehet kétszárnyú, vagy tokosztott is, ha változatosságot szeretnénk belevinni. Azok is megnyugodhatnak, akik nem szeretnének fehér színt, hisz famintázattal is elláthatók egy, vagy akár mindkét oldalukon.

Mint látjuk, a bukó-nyíló ablak nem olyan egyszerű, mint első pillantásra tűnik, de mindenkinek ideális választás, aki törődik a hőszigeteléssel otthonában. A legmegfelelőbb típus kiválasztásával nem kell annyit költenie fűtésre, mint eddig, és eközben minden praktikumát maximálisan kihasználhatja kedve szerint.

vissza