• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Milyen funkciókat érdemes a műanyag nyílászárók mellé rendelni?

2017.10.12.

Milyen funkciókat érdemes a műanyag nyílászárók mellé rendelni?

Ha szóba kerülnek a műanyag nyílászárók, az első dolog, ami az eszünkbe juthat, az a hőszigetelő képessége. Ne engedje be télen a hideget, nyáron pedig a meleg levegőt. De ezen kívül vannak más tulajdonságai is, valamint, ha előrelátók vagyunk, számos olyan plusz dolgot tudunk mellé rendelni, amely megkönnyíti a későbbi életünket.

Kezdjük az ablakok nyitási lehetőségeivel. Ahány falnyílás, annyiféle méret, így az egészen apróktól kezdve a hatalmas üvegfelületekig bármi megtalálható. Egy padláson például elég valószínű, hogy kis méretűekkel fogunk találkozni. Mivel ritkán jár fel az ember, érdemes lehet fix változatokat beszereltetni, amelyeket nem lehet kinyitni. A fényt ugyanúgy beengedi, és a kintről bekerülő dolgoktól (por, rovarok, madarak) is tökéletesen meg tudja védeni a padlást.

A nagyobb méretű falnyílások esetében több kérdés is felmerül. Egy nagy műanyag ablakot szeretnénk, esetleg kétszárnyút? Ha egy részből áll, akkor lehet, túl nehéz lesz ahhoz, hogy normálisan ki tudjuk nyitni, és csak a bukó funkcióval tudunk élni – viszont hatalmas, egybefüggő üvegfelületünk lesz. Két szárny esetében feleződik az üvegfelület mérete, de már két oldalra ki lehet nyitni, valamint az egyik szárnynál a bukó funkció is elérhető. Ebben az esetben azonban lesz egy középső fehér sáv, amely megtöri a kilátást zárt állapotban.

Ez is a két legelterjedtebb mód: a nyíló és a bukó változat. Ezeknek a kombinációja is természetesen megtalálható. Ezen kívül van még két lehetőség: az egyik az amerikai tolóablak, a másik pedig a műanyag nyílászárók esetében a résszellőző funkció. Ilyenkor nem keletkezik látható rés a tok és a szárny(ak) között, azonban a kinti és a benti levegő folyamatosan cserélődik, bár nem olyan intenzíven, mintha falig nyitnánk ki az ablakokat.

A nyári éjszakákon jól eső érzés, ha tényleg, teljes terjedelmében ki tudjuk nyitni a műanyag nyílászárókat. Azonban ebben az időszakban odakint rengeteg rovar repked, amelyeket nem szívesen engedünk be a lakásunkba, pláne nem a hálószobába. Ha szeretnénk nyugodtan tölteni az éjszakákat, és nem akarunk attól tartani, hány vérszívó rovar száll be a szobánkba, érdemes szúnyoghálót felszereltetni. Ennek két változata is létezik.

Az egyik a fix, amelyet kívülről rögzítenek fel a szakemberek, és télen-nyáron egyaránt védeni fogja a szobáinkat. Ilyenkor nagyobb a kockázata annak, hogy valamilyen sérülést fog szenvedni. Ezért létezik mozgatható szúnyogháló is. Ez tökéletesen alkalmas erkélyajtóknál, de műanyag nyílászárók esetében is hasznos. Ilyenkor a háló egy tokban helyezkedik el, amelyből ki tudjuk húzni. Egy sínben fut, egészen a másik oldalig, ahol vagy mágnes rögzíti a helyére, vagy beakasztható pánttal van ellátva. Macskatulajdonosoknál lehet igazán népszerű, ugyanis sok cica szereti azzal kifejezni a bejutási szándékát, hogy kaparja az üvegfelületet. Ha van egy szúnyogháló előtte, nem kérdés, hogy mibe fogja először beleakasztani a karmát.

Másik nagyon hasznos eszköz a műanyag nyílászárók mellett a sokak által jól ismert fehér redőny. Számos haszna van: nyáron, nap közben le lehet engedni, így segít megakadályozni a lakás gyors felmelegedését. Ha nap közben szeretnénk aludni, megfelelő sötétséget teremt a békés pihenéshez. Éjszaka is érdemes lehet leengedni, hiszen ennél jobban nehezen lehet megoldani azt, hogy bárki belásson a lakásunkba, ha fel van kapcsolva a villany. Hangszigetelés szempontjából sem utolsó; ha régi típusú ablakunk van, leengedett állás mellett kevesebb zaj szűrődik be a szobába. Természetesen ablakcsere mellett a legoptimálisabb felszerelni, mivel ilyenkor egyben le lehet tudni az egész folyamatot plusz időpont-egyeztetések nélkül.

Most, hogy megvan, milyen lehetőségek közül választhatunk, könnyebben eldönthetjük, melyekkel szeretnénk élni. Állítsa össze tetszése szerint az ablakait, a megvalósítást pedig bízza ránk!

vissza