• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Mi is pontosan a műanyag teraszajtó?

2017.08.10.

Mi is pontosan a műanyag teraszajtó?

A neve megtévesztően hat az emberekre, ugyanis a műanyag teraszajtó leginkább ablaknak számít, semmint ajtónak. Ez egyfelől a neve miatt adódik, másfelől pedig a formájából. Azonban a gyártási folyamatokba bepillantva azt figyelhetjük meg, hogy sokkal közelebb áll a műanyag ablakokhoz ez a termék, semmint a beltéri nyílászárókhoz.

Az alapot a fehér profil adja, amelyből kialakítják a műanyag teraszajtó vázát. Mivel UV álló anyagról van szó, az idő múlásával nem rongálódik, így megőrzi az eredeti színét, és nem sárgul be. Méretét tekintve sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy vízszintesen megtörik egy elválasztó elemmel az összefüggő üvegfelületet. A profilok közé beillesztik a kért üveglapokat, majd műanyag hegesztővel lezárják a formát.

Az üvegek közti területet nemesgázzal töltik ki, mivel az jobban szigetel a levegőnél, így kevesebb meleg szökik el télen, nyáron pedig a kinti hőséget engedi be lassabban a hagyományos társaival ellentétben. A leggyakoribb megoldás, mikor két üveglapot alkalmaznak, azonban a szigetelés plusz egy üvegréteg beiktatásával tovább lehet növelni. Maguk a műanyag profilok is légkamrás kialakítással rendelkeznek, amelyek száma gyártótól függően más és más. Azonban a légkamrák száma nem minden, a profil szélessége ugyanis jobban számít ezeknél.

Sok vásárló nincs tisztában azzal, hogy ezek a termékek csak belül rendelkeznek kilinccsel, kívülről viszont egy kis fogantyú van felszerelve. Ennek az a célja, hogy kintről be tudjuk húzni magunk után az ajtót. Miután megakad, már csak egy nagyobb lökés hatására nyílik ki. Ez praktikus; ha kimegyünk a kertbe dolgozni, és befele menet nem akarunk kilincset használni. A probléma egyedül az, hogy így nem lehet bezárni a házat, és bárki ugyanolyan könnyedén be tud menni, mint mi magunk.

Természetesen lehetőség van arra, hogy a műanyag teraszajtó úgy funkcionáljon, mint egy bejárati ajtó. Ehhez azonban zárszerkezetet kell kialakítani, valamint kívülre is fel kell szerelni egy kilincset. Minden csak azon múlik, milyen környezetben szeretnénk használni, és onnantól kezdve, hogy megvannak a pontos igények, a megvalósítás is elkezdődhet.

A műanyag ablakhoz hasonlóan ezen termékek is több funkcióval rendelkezhetnek. A legalapvetőbb a nyitás, ezen felül jönnek az olyan kényelmi megoldások, mint a bukó-nyíló kivitelezés, valamint a résszellőztetés. Utóbbinál éppen akkora rés keletkezik, hogy a széltömítések között át tud áramolni a levegő. A külső szemlélő számára olyan, mintha zárva lenne, egyedül a kilincs állása árulkodik erről a trükkről. Ezek megvalósításában a legnagyobb szerepet a vasalat játssza, amely gondoskodik arról, hogy a kilincs által beállított szögben mi történjen.

Ha kitárt nyílászáró mellett szeretnénk szellőztetni, érdemes beszerezni egy szúnyoghálót. Manapság már léteznek elhúzható változatok, amelyek egy sínben futnak végig, majd egy mágnesnek köszönhetően záródnak. Ha pedig nincs rá szükségünk, egyszerűen visszaengedhetjük a tokjába, ahol felcsavarodik, ezáltal pedig óvva van a sérülésektől, és mi is szabadon közlekedhetünk.

Másik hasznos kiegészítő a műanyag teraszajtó mellett a kívülre (utólag is) felszerelhető redőny. Amellett, hogy megvédi a lakást a kinti fényektől, a kíváncsi tekintetektől is megóv minket. A legegyszerűbb, ha cserénél egyszerre szereljük fel őket.

A műanyag teraszajtó egy nagyszerű választás, ha praktikus nyílászáróra van szüksége jó áron. Amennyiben a közeljövőben szüksége van ilyen típusú termékre, forduljon hozzánk bizalommal!

vissza