• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

Az új műanyag nyílászárók kialakítása, szellőzése, üvegezése

2013.09.03.

Az új műanyag nyílászárók kialakítása, szellőzése, üvegezése

Az új műanyag nyílászárók kialakításánál az a legfontosabb szempont, hogy igazodjon az épületnek a már meglévő homlokzati képéhez, azok összhatását ne bontsa meg. A vasalat megválasztásától függ, milyen lesz a műanyag ablak nyitása. Ezzel függ össze a helyiség szellőzése is. A műanyag ablak tökéletesen zár, ezért résszellőző funkcióval van ellátva. A műanyag ablak zárt állapotban 4mm-re réset képez az ablak szárny és az ablak tok között.

Ez tökéletes arra, hogy az időleges légcsere megtörténjen, de nem elegendő a nyílt égésű gáztűzhelyek, és egyéb gázkészülékek biztonságos üzemeléséhez. Ezt a problémát az Aereco légbevezetők oldják meg, melynek használatát a gázszolgáltatók kötelezően előírják. Ezeket a műanyag ablakokra szerelik. Célszerű ezt az igényt már a megrendelésénél jelezni. De utólag is beépíthetőek a műanyag ablak tok szerkezetébe. Kapacitásuk 11-13 köbméter/óra. Ezek automatikusan nyitnak és zárnak, de manuálisan is használhatóak.
A műanyag ablakok és más kültéri nyílászárók üvegezése hőszigetelt thermo üveggel történik.
A belépő kategória ebből a 4-16-4 es üveg  4-4mm vastagságú üveg között 16mm légrés van, melynek hő átbocsátási tényezője U=2,8 W/m2K. Ez az érték igen jó volt még 10 évvel ezelőtt, de ma már ezt nem is használjuk. A következő üveg típus műanyag ablakokba ugyan ez a kialakítás annyi különbséggel, hogy az egyik üveg úgynevezett Low-e üveg. Ennek hatására a hő átbocsátási tényező felére esett U=1,4W/m2K re. Ezeket kb. 5 éve leváltotta a még jobb szigetelést biztosító nemesgázzal töltött üveg. Ez nem más, mint a Low-e üveges megoldás annyi különbséggel, hogy itt az üvegek között nemes gáz van. Így az U érték 1,1W/m2K re csökkent. manapság ez a legalapabb hőszigetelt üveg. Ennek a fokozása, hogy nem kettő hanem három réteg üveget sorolunk össze 4-12-4-12-4 es kialakítással, szintén nemes gázzal töltve. Ezeknek az ablak üvegeknek az U értéke 0,6 W/m2K. Sőt még ez is tovább fokozható, bár jelentős javulást már nem hoz. Az üveg rétegek összeragasztásánál, nem jó hővezetőkkel szerelik össze az ablakot. Így az U érték 0,5W/m2K re csökken. Aki jól hőszigetelt házat épít mindenképpen a háromrétegű üveggel rendelje meg a műanyag ablakjait.

vissza