• Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

  • Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Műanyag ablak, műanyag nyílászárók

    Budapest és Debrecen vonzáskörzetében

A műanyag nyílászárók tulajdonságai

2013.09.09.

A műanyag nyílászárók tulajdonságai

A műanyag nyílászárók legfontosabb tulajdonsága a légáteresztés. Mértéke attól függ, hogyan illeszkednek egymáshoz a műanyag ablak szárnya és a műanyag ablak tok. Osztályba sorolással történik a minősítésük. A legjobb fokozat a 4-es minősítés.
A műanyag ablakok és ajtók vízáteresztésre, ill. vízzárásra vonatkozó tulajdonsága 9 osztályba van besorolva.

Elsősorban ott létkérdés ezen tulajdonságokat szem előtt tartani, ahol a földrajzi környezet, az épület elhelyezkedése, magassága ezt indokolttá teszi. A műanyag ablak  készíttetésnél oda kell figyelni ezen tulajdonságra is. A kereskedelemben legelterjedtebb a kétlépcsős tömítéssel ellátott műanyag ablak és ajtó.

A műanyag ablakok és ajtók energia áteresztő képessége minden évszakban változik. A minőségi fokozatok e tekintetben arra vonatkoznak, milyen mértékben engedi át az energiát a műanyag ablak, vagy ajtó. Erre vonatkozóan szigorú rendelet szabályozza a követelményeket. Minél magasabb a minőség, természetesen az ár is annál magasabb. A műanyag ablak és ajtó esetében ez magasabb kamra számot és profilvastagságot feltételez. A három légkamrás (már nem is kapható)  típusoknak 58-62mm, a 4-8 légkamrásoknak pedig 70- 90mm a beépítési mélysége.

 

 A rések, illesztések, szerkezetek mentén átjárhat a levegő, ez is jelentős energia veszteséget okoz. A műanyag ablak és ajtó széleskörű elterjedése során már nem az jelenti a fő problémát, hogy mennyire engedik át a levegőt, hanem éppen fordítva. A légáteresztés hiánya adja fel a leckét. Átestünk a ló másik oldalára. Nem tömítések alkalmazására van szükség, hanem szellőzők beépítésére. A műanyag ablakokra, ajtókra szerelt szellőző szerkezetek segítenek az egészségtelenül zárt, párás levegőjű lakás természetes szellőztetésében. Különösen gázkészülékek nyílt lángon történő üzemelésekor kötelező a kellő oxigént ilyen módon pótolni.

A műanyag ablak legmeghatározóbb része hő technikai szempontból az üvegezés. A mai korszerű műanyag ablakokba már több rétegű az üvegezést alkalmaznak. Ez lehet akár három réteg is. Az üvegtáblákat hő védő bevonattal látják el. Két üvegtábla közötti argongáz hatásosan csökkenti az U-értéket.

Lég hanggátlás szempontjából a műanyag ablak és ajtó öt teljesítményfokozatba van besorolva: H1-től H5-ig. Különösen azok számára létkérdés e szempont figyelembe vétele, akiknek a lakásuk forgalmas, zajos utcára néz.

vissza